fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Big Band nap áprilisban a Marcziban

2022. április 04.

Idén is sor kerül a Big Band napra a Marczibányi Téri Művházban április 9-én. Kollmann Gábor a szervezője a több mint másfél évtizedes eseménynek.

A Budapest Jazz Orchestra vezetőjét kérdezem az idei fellépőkről.

 • MagyarJazz: Idén is megrendezitek a big band napot, ráadásul végre az eredeti időben, április elején, mindenféle korlátozás nélkül. Izgalmas előadásokkal kezdtek. Mivel indítjátok a szombati napot?
 • Kollmann Gábor:
  10:00 IVÁN SZANDRA – WHEN YOU WISH UPON A STAR
  avagy Hajdúböszörményből Japánon át a Berklee-ig
  11.30 SUBICZ GÁBOR JAZZ ÉS POP
  14.00 MESTER DÁNIEL BIG BAND WORKSHOP

 

 • MagyarJazz: Subicz Gábornak remek kompozíciói vannak big band zenekarra is, de sok műfajban alkot. Miről fog szólni az előadása a big band napon, ami 11:30-kor kezdődik?
 • Kollmann Gábor: A jazz, a popzene és a klasszikus zene viszonyáról, saját látásmódjáról beszél majd. Ezen kívül bele láthatunk majd abba is, hogy hogyan "működteti a zenét" hangszereléseiben, kompozícióiban. Valamint mennyire feladata egy jazz-zenésznek reagálni a populáris kultúrára.

 

 • MagyarJazz: A következő előadást a BJO egyik állandó tagja fogja tartani. Mi lesz a téma?
 • Kollmann Gábor: Mester Dániel big band workshop-ot fog tartani. Ebben a kurzusban lehetőség nyílik a BJO zenészeivel együtt próbálni, játszani, hiszen a jelenlévők együtt zenélhetnek a BJO tagjaival a zenekar soraiban! Néhány szám kerül közös feldolgozásra és előadásra.

 

 • MagyarJazz: Végül, de nem utolsó sorban, a teljes Budapest Jazz Orchestra is szóhoz, hangszerhez jut. Mire számíthat a közönség ezen az estén?
 • Kollmann Gábor: A helyszín kérésére Tóth Verával válogatunk az elmúlt 10 év közös dalaiból, hangszereléseiből néhány meglepetés mellett. Ez lesz az első budapesti koncertünk idén vele.

 

 • MagyarJazz: Ha jól látom, idén sem lesznek további big band zenekarok, mint annak idején. Tervezed azért a verseny folytatását és a kisebb big bandek bemutatását majd egyszer, ha a keret engedi?
 • Kollmann Gábor: Jelen helyzetben még a covid is amellett szól, hogy ne kockáztassuk a rendezvényt, a kurzusok biztosan megrendezhetőek lesznek. Természetesen a sok zenekart felvonultató fesztivál költsége magas, egyelőre az idei év nem enged meg még nagy álmokat ....

 

 • MagyarJazz: Készültök a Budapest Jazz Orchestrával tematikus estekre vagy lemezre ebben az évben?
 • Kollmann Gábor: Hofecker Dániel szerzői lemeze mellett Zakar Zoltán emlékére is elkészítünk egy lemezt még idén. A támogatási rendszer jelenleg áll, már a nyártól nem tudunk előre tervezni, de a Budapest Jazz Clubban ott leszünk remélem ősztől ismét a magyar szerzők estjeivel, illetve szívesen mennénk vidéki városokba újra színes műsorpalettánkkal, vagy folytatva és bemutatva legújabb klasszikus zenészekkel és zenekarokkal kialakult együttműködéseinket is.

 

További információ: https://www.marczi.hu/Content/viewEvents/34/50776

 

 

Fotó: Lázár Miklós