fbpx

Július elsejéig 20 órányi jazz-zene került a Spotify műsorlistába. Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2022. november 15. és 2023 novembere között.

ÁLOMNYITÁNY

2023. április 30.

Szerdán este az Eiffel Műhelyházban Lizz Wright koncertjével elindult a második alkalommal megrendezett JAZZFEST BUDAPEST háromhetes koncertsorozata. A példásan rövid megnyitó háziasszonya, Erdélyi Zsófi köszöntője után a fesztivál megálmodója és főszervezője, Kleb Attila a már másnap városszerte koncerttermekben, klubokban, köztereken párhuzamosan zajló eseményekre hívta fel a közönség figyelmét, megemlítve, ezúttal a magyarok mellett, 5 kontinens 23 országának zenészeivel dobbanhat együtt a szívünk.

Stanley Clarke-ot Jaco Pastorius mellett a legnagyobb basszusgitárosnak tartja mind a „szakma”, mind pedig a zenei közvélemény. Rajongótábora nagyon széles, hiszen a jazzbarátok éppen úgy a magukénak tekintik, mint a rock és pop hívei. Így aztán nem csoda, hogy a legendás mester mindig teltházakat vonz. Biztosan így lesz ez nálunk is május 6-án, a közel kétezres befogadóképességű Erkel Színházban.

Jazz+Film // DINGO

2023. április 28.

A kezdőkép zseniális. Háttal a kamerának fiatal férfi trombitál a sivatagi hegyeknek. Igazi western. Egy magányos megszállott egyedül a világ ellen. Az ugyanis közkeletű tévedés, hogy a western a lövöldözésről és fegyverekről szól. Valójában az öntörvényű emberekről, akik a természet kemény törvényei szerint élnek többnyire egyedül, ahol nincsenek érzelmek, és ahol a gyengék mindig elbuknak. De senki állhatatosabban nem harcol egy ügyért, mint ők, ha hisznek benne.

Az oud, azaz az arab lant mestere 2021-ben frenetikus koncertet adott a Get Closer rendezvényiroda szervezésében a MoMKultban. A klasszikus arab-andalúz zenét a kortárs jazz harmóniáival ötvöző négyes rangját mi sem mutatja jobban, minthogy a magyar zene szentélyében, a nagymúltú Zeneakadémia nagytermében mutathatja meg csodálatos produkcióját május 5-én, amely egzotikumával különleges színfoltja lesz a JazzFest Budapest 2023-nak!

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban április 28-án, PÉNTEKEN 20 órai kezdettel bemutatja: Always That Moment Sextet

A svéd nagybőgős, Anders Jormin művészetével már számos alkalommal volt lehetőségünk találkozni, és nem csak lemezeken, de „élőben”, koncerteken is.  A bátran rendhagyónak nevezhető albumán persze főszereplőként ismerhetjük meg.  A nemzetközi lemezkiadásban magasan jegyzett müncheni kiadóról tudjuk, hogy olyan „projekteket” támogat, amelyek elmélyült figyelemre, igényesebb hozzáállásra kész hallgatóság számára készülnek. Ilyen ez a lemez is!

Idén is az ország több pontján várják április 30-án a jazznapra az ünnepelni vágyókat. Sok helyen lesznek ingyenes koncertek, ahogy azt annak idején Pallai Péter és Zipernovszky Kornél megálmodta.

A szerdán induló Jazzfest Budapest a hazai előadók mellett öt kontinens huszonkét országából hozza el a jazz csillagait fővárosunkba. Az immár második alkalommal megrendezett esemény előtt a fesztivál egyik koncerthelyszínén, a Jedermannban tartott sajtótájékoztatót a fesztivál vezérkara. Kellemes meglepetésként zenével kezdődött a programokat ismertető beszámoló, Borbély Mihály és Oláh Krisztián alkalmi duója segítette jazzre hangolódni a tudósítókat.

BÚCSÚ TÖRÖK ÁDÁMTÓL

2023. április 23.

Keddre virradóra 75 éves korában meghalt Török Ádám, a hírt közösségi oldalán fia, Török Dániel jelentette be. Teljes erőbedobással készült nagyszabású május 8-i koncertjére, melyen egykori és mostani muzsikustársaival az Erkel Színházban az új Bartók cd lemez bemutatása mellett, több mint fél évszázados életművét foglalta volna össze, egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlva, a Syrius - Mini Jam 50. évfordulójának alkalmából. Minden gondolata a koncert körül forgott, másnap reggel is próbára indult volna. Lefeküdt aludni, és nem ébredt fel többé. Álmában érte a halál.

A Nemzetközi Jazznaphoz kötődve, a jövő héten rendezi meg a Bartók Rádió a Magyar Jazz Hetét. 

A Jazzfest Budapest 2023 sztárvendége az Eiffel Műhelyházban lép fel április 26-án, a fesztivál első napján.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban április 21-én, PÉNTEKEN 20 órai kezdettel bemutatja: Farkas Zsolt Quartet

SOKADSZORRA STERN

2023. április 20.

Akár a hamarosan kezdődő JazzFest Budapest előzetes, kedvcsináló felvezető koncertjének is tekinthettük a Mike Stern Band múlt csütörtöki fellépését, a 26-án kezdődő fesztivál főhelyszíneként is sok világsztárt fogadó Erkel Színházban. Stern a híres londoni Ronnie Scott’s klubban egymást követő két napon adott koncertje után a GetCloser szervezésében érkezett zenekarával fővárosunkba, és ahogy azt a múlt évek során megszokhattuk, ezúttal is meghódította a közönséget.

Meggyes Ádám beszámolója a Kovász sodró és lendületes koncertjéről.

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005