fbpx

Július elsejéig 20 órányi jazz-zene került a Spotify műsorlistába. Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2022. november 15. és 2023 novembere között.

A 77 éves, hétszeres Grammy-díjas amerikai jazztrombitás, zeneszerző, a szlovák-magyar határtól két km-re található Ipolyságon lép fel vasárnap.

Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy Gyárfás Pista barátom fogja koncertjével megünnepelni Budapesten Wes Montgomery születésének századik évfordulóját. Nem is lehetne elképzelni ennél jobb választást. Amióta csak hallom Gyafit, márpedig a nyolcvanas évek vége óta hallom, elsőre mindig Wes Montgomery hatása jut eszembe. Pedig Gyafi játékában a többi nagy példakép játéka is ott van, tartottunk is olyan közös duó koncertet, ahol felvonultattuk nagy elődeink példáját, de valahogy mégis leginkább Wes Montgomery példája a domináns.

Tegnap rendezték meg a Magyar Jazz Szövetség éves taggyűlését. Minden évben a közgyűlés szavazással zárul, amikor három díjra szavazhatnak a jelenlévők (plusz azok, akik meghatalmazást adnak képviseletükre másnak). A három díj: a Szabó Gábor-díj, a Pernye András-díj és a Gonda János-díj.

A Nagy Elődök c. sorozatban Pallai Péter remélhetően közérthető szövegekkel és youtube illusztrációkkal mutatja be a jazztörténet stílusformáló szólistáit a különböző hangszereken (zongorával kezdve) a kezdetektől egészen a 70-es évekig. Olyanok is szerepelnek az összeállításokban akiket elkerült a világhír, noha megérdemelték volna.  A zenei illusztrációkat a youtube-ról válogattam, hogy a legszélesebb körben hozzáférhetőek legyenek. Ez a fejezet a hatvanas-hetvenes évek avantgárdjával foglalkozik és a zene nem mindenkinek lesz a kenyere. Lesznek roppant hosszú felvételek is, amelyeket természetesen nem köteles az olvasó végig hallgatni.

Keveset beszélünk a női zenészek, jazz-zenészek, hangszeres jazz-zenészek helyzetéről Magyarországon. Máté J. György ’Készíts salátát’ című könyve jó kezdetnek és alapnak bizonyult, hogy körbenézzünk a hazai pályán is. Ha a hangszeres női jazz-zenészekre gondolunk, igazán kevesen jutnak eszünkbe, de nem azért, mert rosszabbak lennének, mint férfi társaik, hanem mert olyan kevesen játszanak, lépnek fel a mindennapokban rendszeresen. A külföldi interjúk után, megpróbáljuk hazánkban is megkeresni az okokat, vajon miért mellőzöttek a nők ebben a kreatív szakmában, és van-e remény, hogy ez megváltozzon. Ha két ugyanolyan jó zenész közül kell választania a zenekarvezetőnek, vajon a nőt vagy a férfit fogja választani? Tudunk-e, merünk-e erről beszéni?

A Magyar Jazz Szövetség éves közgyűlésére ezen a héten szombaton kerül sor, február 25-én 13:30 órai kezdettel.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban február 24-én, PÉNTEKEN 20 órai kezdettel bemutatja: Lakatos Ágnes - Oláh Kálmán Concept - lemezbemutató

A közelmúltban két világhírű gitárművész közös lemeze jelentett szenzációt kissé enervált mai (jazz)világunkban. A kvartett felállásban egy befutott, sokoldalú és rutinos muzsikus (bizonyos Bill Frisell) és egy feljövőben lévő kiemelkedő tehetség találkozik és kápráztat el minket felejthetetlen játékával.

Néhány hónap kihagyás után újra elindul az Érdi Jazz Klub február 22-én, szombaton.

Nemrég, két hónapja volt egy gitáros csúcstalálkozó az egyik külvárosi klubban, ahol a klub művészeti vezetőjének, Gyárfás Istvánnak a 60. szülinapját ünnepelték, február közepén pedig a hegedűsökre is sor került, a Háló Jazz Klub művészeti vezetője, Deseő Csaba 84. születésnapja alkalmából.

Steve Jobs hivatkozott az igazából nem is Picassotól származó idézetre, mikor a Macintosh létrejöttéről kérdezték: „A jó művész másol, a zseniális meg lop.” Nos, Antonioni meggyőz minket arról, hogy ez merő tévedés. A zseni teremt. Ha az a kérdés vetődik fel, hogy létezik-e olyan kultikus film, ami ma is gond nélkül nézhető és hat, mert ugyanolyan aktuális és izgalmas tudott maradni, mint megszületésekor, akkor 1966 óta adott a válasz: a Nagyítás. Ha pedig a Jazz+Film sorozatban is helyet kap, akkor ebből nyilvánvalóan következik, hogy a zenéje ezer szálon kötődik a jazzhez. Hogy ez a film ilyen kiváló legyen, ahhoz pontosan Herbie Hancockra volt szükség.

Szakcsi Jr legújabb formációja február 25-én, szombaton mutatkozik be a közönségnek a BJC-ben.

Sokan, sokféleképpen élték meg, élték túl az egész világot megrázó COVID-19 járványt. A bezártság, elzártság sokaknál depressziót szült, míg mások inkább inspirációs forrásként tekintettek rá, és hirtelen jött szabadidejükben új alkotások létrehozására koncentráltak.

A kategóriákon túl

2023. február 18.

Különlegesnek ígérkező koncert szerepelt a BJC szombati kínálatában. Az ősszel a Józsefvárosi Jazzfesztiválon is bemutatkozott, és a klub programjában havi rendszerességgel szereplő új felállású Tzumo Trio vendége az elsősorban a szimfonikus zenéből ismert kiváló fuvolaművész, Kanyó Dávid volt. A mind a szakma, mind a közönség által a legjobbak közé sorolt, ezen az estén végig akusztikus zongorán játszó Tzumo triójában a legendának számító, a hazai jazzéletbe visszatért Torma Rudi basszusgitározott, és a billentyűk mögül is jól ismert Tálas Áron dobolt. A koncert első részében ők játszottak.

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005