fbpx

A legutóbbi Combo verseny 2021 szeptemberében volt. Az idei zenekari megmérettetés időpontját február legelején hozták nyilvánosságra, így igen rövid határidő állt rendelkezésükre a zenekaroknak, akiknek egy saját számot kellett játszaniuk, valamint a három megadott standard közül egyet.

A Borbély Mihály Polygon múlt pénteken ezúttal a Király utca elején található, lényegre törően rövid, az utca nevének kezdőbetűjét, és a házszámot magában foglaló nevet kapott K 11-ben mutatta be Bájoló című albumát.

Nemrég, két hónapja volt egy gitáros csúcstalálkozó az egyik külvárosi klubban, ahol a klub művészeti vezetőjének, Gyárfás Istvánnak a 60. szülinapját ünnepelték, február közepén pedig a hegedűsökre is sor került, a Háló Jazz Klub művészeti vezetője, Deseő Csaba 84. születésnapja alkalmából.

Különlegesnek ígérkező koncert szerepelt a BJC szombati kínálatában. Az ősszel a Józsefvárosi Jazzfesztiválon is bemutatkozott, és a klub programjában havi rendszerességgel szereplő új felállású Tzumo Trio vendége az elsősorban a szimfonikus zenéből ismert kiváló fuvolaművész, Kanyó Dávid volt. A mind a szakma, mind a közönség által a legjobbak közé sorolt, ezen az estén végig akusztikus zongorán játszó Tzumo triójában a legendának számító, a hazai jazzéletbe visszatért Torma Rudi basszusgitározott, és a billentyűk mögül is jól ismert Tálas Áron dobolt. A koncert első részében ők játszottak.

Február 11-én egy turné keretében adott koncertet Nagykanizsán a Tóth Viktor Tercett. A Honvéd Kaszinó tükörtermében egy különleges élmény részesei voltak azok, akik a közel másfél órás „zenei utazáson” Tóth Viktorral, Orbán Györggyel és Hodek Dáviddal együtt részt vettek.

Ha egy szombat esti koncert után szóba kerül Joe Murany és Joe Laux is, eszünkbe juttat régi Benkó Dixieland fellépéseket és a kalocsai forradalmi ezredet is, akkor már érdemes volt elmenni. Pedig előtte még arról beszélgettünk a régi zsinagóga felé sétálva, ami az egyik legjobb akusztikájú koncerthelyszín Győrben, vajon miért számított a ragtime és a dixieland nálunk mindig egy kicsit mostohagyereknek.

BBNQ 10!

2023. február 09.

Múlt csütörtökön a tíz éve alakult Bágyi Balázs New Quartet lépett fel a Budapest Jazz Clubban. A zenekar alapítója, és vezetője bevezetőjében elmondta, ez az év számukra a jubileum éve lesz, ez az első állomása a jubileumra tervezett koncertsorozatnak, mely előreláthatólag szeptemberben, lemezbemutatóval zárul majd. Az új kompozíciók közül már kettő ezen az estén be is került a kvartett történetének keretet adó, a 2014-ben megjelent első, „Easy Landing”, és a megjelenés dátumát címében is magában foglaló „2020” anyagából válogatott repertoárba.

Előadóművészként ritkán adatik meg, hogy a színpad másik oldaláról vegyek részt egy koncerten, de ezeken a kivételes alkalmakon igyekszem válogatott, a számomra legizgalmasabbnak ígérkező eseményekre eljutni. A január 28-i KRIZ koncert olyannyira régen várt előadás volt, hogy a novemberben ünnepelt születésnapom egyik ajándékaként íródott be a naptáramba.

A jegyek többsége már a koncert előtti napokban elkelt, így a legutóbbi Harmónia jazzpénteken a szokásosnak mondható telt ház előtt lépett fel megújult Jazz Latin Syndicate zenekarával Elsa Valle a Budapest Jazz Clubban. A több kényszerű személycsere után kialakult felállásban a szaxofonos Soso Lakatos Sándor első alkalommal játszott együtt az énekesnővel, a többiek, a zongorista Oláh Krisztián, a bőgős Hárs Viktor és a dobos Fábry Adonisz több alkalommal is feltűnt Elsa formációiban.

Ahogy már a beharangozóból és a verseny eredményeiből kiderült, nemcsak két zenekar versenyzett a Müpa tehetségkutatóján, hanem összesen a háromnapos megmérettetésen 6 zenekarnak jutott erre lehetőség.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005