fbpx

Gabor Bolla Quartet — On the Move

2022. máj. 09.

„Sok jazzmuzsikus Los Angelesbe megy kényelmesebb életet keresni, aztán abbahagyja a zenélést” mondta egyszer nem minden él nélkül Sonny Rollins. Bolla Gábor már fiatalon a keresztútnál a nehezebbet és kockázatosabbat választotta - előbb Koppenhágába, később Münchenbe költözött – és most pont ennek köszönheti, hogy mára ott szerepel Európa jelentős és karakteres tenor- és szopránszaxofonosainak térképén.

Egy filmben hallottam egyszer, hogy a magyarul író költőknek nagyjából annyi esélye van a világhírre, mint a hangszigetelt kalitkában éneklő madárnak a nemzetközi karrierre. Gondolhatnánk, hogy megosztók korában a zenészeknek könnyebb a helyzete, de ennél árnyaltabb a helyzet. Előbb vagy utóbb mindenki megérti, hogy Gundel Károly nem a jazzmuzsikusokra gondolva megfogalmazott tanácsa nekik is hasznos lehet: „A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.”

The Danish Connection

Tizenévesen Bolla a Montreux Jazz Fesztivál szaxofonos vetélkedőjének elődöntőjéig jutott ezzel az ambícióval, ezért kapta meg az Avignon Jazz Fesztival fő- és a közönségdíját, és ítélték neki „Az év tehetsége” díjat Ausztriában.  A jazztérképre kerülés a fesztiválok meghívásait és a klubok fellépési lehetőségét hozta magával.  A Siggi Loch alapította ACT Music nem kínál bárkinek olyan lemezszerződést, aminek része a terjesztés és a promóció is. A Find Your Way fogadtatása 2012 májusában igazolta a döntés helyességét. A saját út része volt a látszólagos paradoxon is, hogy az eredeti hang keresése ne jelentse a virtuóz technikára törekvés feladását. 

A dán kapcsolat azonban az alkalmi költözéssel nem szakadt meg, Bolla jelenleg is Koppenhágában él, ahol a nevezetes klubot, a Jazzhus Montmartre-t sokan ma is Európa Birdland-jének tekintik. Dán cég hozta ki a lemezt, az új CD az említett útnak újabb jelentős állomása. Fiatal zenésznek ritkán van ilyen felismerhető karakteres soundja, egyedi tónusa. Karizmatikus eredeti megszólalás, remek érzékkel egyensúlyozva azon a határon, ami mindenkinek fogyaszthatóvá teszi, nem csak a vájtfülű elitnek szól. A született tehetségek, mint Lester Young, Dexter Gordon vagy Rollins találta ezt mindig telibe jó érzékkel. Egy remekül összeillesztett projekt eredménye az új lemez, tömény minőségi jazz 60 percben. A zongoránál a régi szövetséges Lakatos Róbert, aki a finom szövetű gyakran ellenpontozó harmonizáció és a rezdülésnyi billentések érzékeny mestere. A ritmusszekció tagjai a nálunk talán kevésbé ismert dán jazz diaszpóra vezető zenészei, a bopos, blues-os ritmizálás értői: a svéd bőgős Daniel Franck, meg az amerikai dobos Billy Drummond.

Hölgyeim és uraim, a színpadon…

A felvételeket hallgatva egy vérbeli jazzklubban érezhetjük magunkat, ahol a fellépők miatt nem kalandozik el szórakozottan a tekintetünk, nem feledkezünk bele egy világmegváltó beszélgetésbe, mert mindig feltűnik egy különös dallam, egy ismerős hangfoszlány, egy egyedien szellemes átkötés, hangszerelési fortély, áramlik a muzsika, ami éber koncentrációra ösztönzi a hallgatót. A „Monky Donkey” Sonny Rollins-t idéző séta St. Thomas modorában. A „Love is Love” az óceán hullámaiként hömpölygő kiapadhatatlan improvizációk és variációk szerzeménye. Billy Staryhorn „Chelsea Bridge”-e az album legszebb bluesos meditációja. Ellis Marsalis „Swingin' at The Haven”-je vagy a „Blue Tarif” lüktető, sodró rubato, ezer darabra hulló hanganimáció, a végén újra renddé összerakva. Monk kompozíciója, a „Wee See” egy hangos névjegy tele impulzussal, energiával, kreativitással. JJ Johnson szép balladája, a „Lament” a jazzteremtés hetedik napja, a megpihenésé és a gyönyörködésé. A lemez végére tett alternatív Monky Donkey előtt pedig ott a remek „Blues On The Move”.

Aki tutira akar menni jazzfertőzött párjának, ismerősének az ajándék kiválasztásában, ne keressen tovább.

Május 13-án Sarah McKenzie Grouppal lép fel Bolla Gábor a Müpában:
https://mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/sarah-mckenzie-group-bolla-gabor-2022-05-13_20-00-fesztivalszinhaz

 

On The Move (2021)
Előadó: Gabor Bolla Quartet
Kiadó: Stunt Records, Sundance Music ApS.
Stunt STUCD21092

Tracklist

  1. Monkey Donkey
  2. Love Is Love
  3. Chelsea Bridge
  4. Blue Tarif
  5. Wee See
  6. Lament
  7. Swinging at The Heaven
  8. Blues on the Move
  9. Monkey Donkey (alternate take)

Muzsikusok

Bolla Gábor (tenor- és szopránszaxofon)
Lakatos Róbert (zongora)
Daniel Franck (bőgő)
Billy Drummond (dobok)

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005