fbpx

Kérdéseink a Junior Prima Díjjal kapcsolatban

2024. június 06.

Mindenek előtt gratulálunk Drippey Máténak, Nagy Ábel Mártonnak és Papp Mátyásnak a díjhoz! Eredetileg arra vártunk választ, hogy újabban csak külföldön tanulók kaphatják meg ezt a megtisztelő címet? Hetek óta várjuk a választ.

Junior Prima díjasok

Mindhárman vagy külföldön tanultak vagy jelenleg is ott tanulnak. Drippey Máté a hazai egyetem után Svájcban folytatta tanulmányait, Nagy Ábel és Papp Mátyás pedig Ausztriában tanultak.
Így már második évben nem kapott senki díjat a Zeneakadémia Jazz Tanszékének hallgatói közül.

Mindhárom díjazott jól képzett, de miután külföldön tanulnak, kevés lehetőség van őket itthon meghallgatni. Drippey Máté jazzszaxofonos, aki Svájcban folytatta tanulmányait a Symbiosis 5 nevű zenekar tagja, amely sorban nyeri a díjakat a versenyeken. Amikor teheti, Máté fellép Magyarországon a zenekarral. Nagy Ábel jazz-zongorista Bécsben tanul, a jó nevű zongorista, Nagy János az édesapja. Róla is írtunk már a Paloznaki Jazzpiknikkel kapcsolatban és videó is látható róla ITT . Papp Mátyás jazz-harsonás is Ausztriában tanult, jelenleg itthon - leginkább - a tradicionális jazz-zenekarokban fúj és hangszerel, így kevesebb információval rendelkezünk róla. A Magyar Jazz Szövetség jelölte őt. Nemrég Csapó Krisztián meghívására lépett fel a Harmónia Jazzműhely koncertjén, amiről videó ITT látható.

Az előző díjátadó 2023 novemberében volt, amikor kis kritikával éltünk. Szóvá tettük, a Jazz Tanszékről miért nem került ki díjazott? Addig minden évben az ott tanulók közül kerültek ki a díjazottak, hiszen rengeteg tehetség tanul az intézményben és impozáns a névsora azoknak, akik ezelőtt megkapták a díjat. Miért vették el a Jazz Tanszék vezetőjétől az évek óta jól működő választási lehetőséget? Nem tudni, hogy e kérdés felvetés vagy más miatt döntöttek úgy, hogy idén már nem hívják meg a Jazz.hu-t a díjátadóra.

Kértünk indoklást. A levélre még mindig várjuk a választ és közzé tesszük, ahogy megkapjuk.

 

Gratulálunk a további díjazottaknak is!

 

Fotó: Sztraka Ferenc, Irk Réka

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005