fbpx

Mainstream Jazz Albumok - 2024 – Louis Armstrong

2024. szeptember 09.

Egyre kevesebb lemezkritika jelenik meg hasábjainkon, mivel a hazai piac túl kicsinek bizonyul ahhoz, hogy a külföldi lemezkiadók többsége fizikai változatban elküldje nekünk a termékeit. A terepet ma már a fizetéses megosztók uralják, mint például a Spotify. Munkatársunk, Pallai Péter, aki továbbra is híve a jazz fő áramlatának, amit „jazzes hangzású jazzként” szokott emlegetni, néhány, a Spotifyon fellelhető idei albumra hívja fel a figyelmét a hozzá hasonló ízléssel rendelkezőknek.

Louis Armstrong

LOUIS ARMSTRONG: Louis in London – live at the BBC – Verve

Miles Davis mondta: „Négy szóval le lehet írni a jazz történetét: Louis Armstrong, Charlie Parker.” Persze kétféle Louis Armstrongot ismer a műfaj története. Az egyik a korszakalkotó zenei forradalmár, a szolisztikus jazz megteremtője, aki legalább tíz évvel járt pályatársai előtt a 20-as években. A másik az idős, roppant népszerű, feledhetetlen és utánozhatatlan szórakoztatóművész, aki még mindig gyönyörűen trombitált, de a virtuóz szólókat már feladta, és egyre többet énekelt. Viszont ahogy énekelt, az a jazz ismerőit még Armstrong élete végén is emlékeztette, hogy ez az ember nem csak a jazztrombita, de a jazzéneklés megteremtője is volt. Bármilyen népszerű slágert is adott elő, minden egyes hang színtiszta jazz maradt.

Ennek a második Louis Armstrongnak állít maradandó emléket ez az 1968-as koncertfelvételekből álló, roppant hangulatos album. A felvételek pár héttel azt követően készültek az angol fővárosban, hogy Satchmo What A Wonderful World című, leplezetlenül szentimentális dala, leelőzve fénykorában a Beatlest, a brit top lista első helyére került. Természetesen ez is fellelhető az albumon, de olyan meglepő feldolgozás is szerepel itt, mint a Liverpool drukkerek himnusza, a You’ll Never Walk Alone vagy az elkerülhetetlen Hello Dolly vagy a Mac The Knife. Az album igazi súlyát azonban továbbra is a 30-as, 40-es évek nagy sikereinek gyönyörű tolmácsolásai képezik, mint a Sleepy Time Down South vagy az Indiana. Armstrong itt már érthetően, de roppant elegáns módon takarékoskodott a tüdejével és az ajkával, amikor fújni kellett, de ezért több, mint kárpótolja a hallgatót ezen a koncerten a pompás zenekar: Tyree Glenn harsonán, elszármazott hazánkfia, Joe Murányi a klarinéton, Marty Napoleon zongorán, Buddy Catlett bőgőn és Danny Barcelona a dobon. Mint a mester minden későbbi lemezén, itt sem találja fel újra a spanyolviaszt, csak elviszi az embert több, mint egy órán át egy sokkal szebb világba.

Recorded on July 2, 1968 for “Show Of The Week – Louis Armstrong” on BBC TV

  1. When It’s Sleepy Time Down South
  2. Indiana
  3. A Kiss To Build A Dream On
  4. Hello, Dolly!
  5. Mame
  6. You’ll Never Walk Alone
  7. Ole Miss
  8. Blueberry Hill
  9. Mack The Knife
  10. Rockin’ Chair
  11. The Bare Necessities
  12. What A Wonderful World
  13. When The Saints Go Marching In

Közreműködtek:

Louis Armstrong, trombita
The All Stars:  Tyree Glenn, harsona
Joe Muranyi, klarinét
Marty Napoleon, zongora
Buddy Catlett, bőgő
Danny Barcelona, dob

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
24
25
26
27
28
29
30
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005