fbpx

Jazz garden Cserfőn, XYZ Akusztikus Fesztivál Nagykanizsán

2024. július 29.

Zenei szempontból mozgalmasan zárul az idei július Nagykanizsán. Jazz , rock, blues és fúziós műfajok jellemezték az elmúlt napokat. Elmondhatjuk, hogy ezeken a rendezvényeken főszerepet játszott az a nemzetközi formáció, ami luxemburgi-holland-magyar zenészekből jött létre 2004-ben. A garázszenekarból verbuválódott Benoit Martiny Band alakulásuk óta nagy karriert futott be Euróbában és Ázsiában egyaránt. Idei turnéjukon Luxemburgban, Németországban, Hollandiában, Koszovóban és Magyarországon léptek és lépnek fel klubokban, fesztiválokon.

Cserfő és Palkátház - Nagykanizsa

A Benoit Martiny Band szinte hazajár Zalába, hiszen a Cserfő JazzLand mellett, Balatongyörökön, a nagykanizsai Cserebogár bárban és Magyar Plakát Házban is több alkalommal koncerteztek. A zenekarvezető-dobos Benoit Martiny egyébként tagja volt a Cserfő JazzLanden fellépő Kém Sándor Projectnek, aminek vendégfellépője a világhírű Randy Brecker volt.

A Cserfő JazzLand több mit egy évtizedes fesztiválhelyszínből immár jazzklubbá alakult át. Idén egy „mini JazzLandet” szervezett a házigazda, a kanizsai jazzélet egyik motorja Tiborcz Iván. Ezzel a programmal folyatta a régi házimuzsikálások nemes hagyományát, amit később házibuliknak, batyus buliknak, újabban lakáskoncerteknek vagy garden partyknak hívnak. Ezek közös jellemzője egy félig nyilvános és a kapacitások szűkössége miatti zártkörű program.

Cserfő és Palkátház - Nagykanizsa

Idén a Kanizsa Jam Műhely és a Benoit Martiny Band tagjaiból szerveződő alkalmi együttes nyitotta meg a programok sorát. Ebben profi és fiatal kezdő muzsikusok játszottak közösen. Az alkalmi együttes Dominkó Péter trombita és szárnykürt, Buzsics László gitár, Kém Sándor basszusgitár, Pál Júlia zongora, Joao Driessen tenorszaxofon és Benoit Martiny dob összeállításban lépett fel. A hajnalig tartó koncerteken és örömzenén beszállt játszani a Berlinben élő Tiborcz András bőgős. A kanizsai születésű zenészt többek között a komlói 5LET zenekarból és a Gárdonyi László - Lakatos Antal - Gritz Péter összeállítású kvartettből, Kőszegi Imre együttesből is ismerhetik a régi jazzbarátok.

Cserfő és Palkátház - Nagykanizsa Tiborcz Iván és Tiborcz András

Az est szenzációja egyértelműen a Benoit Martiny Band volt, akik két részben adták le műsorukat. A műfajilag rendkívül széles spektrumon játszó band jazzt, jazz-rockot, free jazzt és hard-rockot is játszott. Ezzel a sokszínű zenével Venezuelában és Japánban is koncerteztek. Szólni kell azonban arról a nemes kanizsai hagyományról is, ami teret enged a kezdő zenészeknek. Visszatekintésként, az 1996-ben indult JazzLanden például olyan előadók léptek fel, akik azóta híres zenészekké váltak. Néhány közülük: Bacsó Kristóf, Oláh Cumó Árpád. A már elhunytak közül Kovács Gábor zongorista és Szappanos György basszusgitáros. A mostani generációkból, Gayer Mátyás, Kém Sándor, Farkas Norbert, Kőfalvi Csaba, Sinkovics István. Most Tiborcz Iván fiatal tanítványai közül Pál Júlia zongora és szaxofon, Potornai Gergő zongora és Potornai Dániel dob mutatkozott be szép sikerrel.

Cserfő és Palkátház - Nagykanizsa Pál Júlia és Potornai Dániel

Másnap Nagykanizsán folytatódtak a programok. Az XYZ akusztikus zenei fesztiválon főként kisebb zenekarok és szólisták léptek fel a Magyar Plakát Ház udvarán. A hangulatosan berendezett helyszínen két pódiumon zajlottak a koncertek. Itt játszott már második alkalommal a Benoit Martiny Band, akik kemény jazz-rockot és rockot nyomtak. A színvonalas zene, mint általában a jó zene, annyira elvarázsolta a közönséget, hogy nekem például eszebe sem jutott a műfaji beskatulyázás. A végig dinamikus zene meghatározói a dobos Benoit Martiny és a basszusgitáron játszó Kém Sándor voltak. Szólókat főként Joao Driessen tenorszaxofonos és Gunilda Jeneversloot gitáros játszott. Bár Benoit Martiny is letette a névjegyét egy virtuóz dobszólóval.

Cserfő és Palkátház - Nagykanizsa

Cserfő és Palkátház - Nagykanizsa

A hangulatos nyári este később duó, trió, combo és szólóprodukciókkal folytatódott.

 

 

Cserfő, Plakátház, Nagykanizsa, 2024. július 27.

Fotó: Halász Gyula

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
22
24
25
26
27
28
29
30
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005