fbpx

Régi slágerek új köntösben a Vintage Dollstól

2024. július 10.

Július 7-én a Nagykanizsához tartozó egyik városrészben, Kiskanizsán adott koncertet a Vintage Dolls énekegyüttes. A hagyományosnak mondható búcsúi rendezvények sorában kellemes nyári programot ígért ez a koncert. A Móricz Zsigmond Művelődési Ház – mint helyszín – a vidéki jazzélet egyik fontos bázisa, hiszen az itt működő jazzklubban a hazai élvonal mellett számos világsztár is fellépett az elmúlt évtizedek alatt.

VintageDolls

A szervezők jó érzékkel választották ki a könnyebben befogadható, ám minőségi színvonalat képviselő formációt. Talán az sem baj, hogy a reneszánszát élő 30-as, 40-es évek tánczenéit az 50-es 60-as évek hazai slágereivel vegyítve tárták a közönség elé. Persze rögtön leszögezhetjük, hogy a régi slágerek újragondolása, frissebb formában való előadása legfeljebb jazzes tánczene. Azonban fontos közvetítő szerepet, kapcsot jelenthet a közönség egy része számára a jazz befogadásának folyamatában. A szvingzene amúgy is alkalmas erre. Ráadásul a Vintage Dolls énekesnői már 2019-ben bemutatkoztak Nagykanizsán a Kanizsa Big Banddel tartott közös karácsonyi koncerten. Ennek hatására most is sokan eljöttek az akkori közönségből.

VintageDolls

A Benedek Lili, Munkácsy Eszter, Szász Ágnes énektrióval egy kiváló zenekar lépett fel. Ennek tagjai Benedek Áron - trombita, Tálas Áron - zongora és Szabó Illés - gitár voltak. A ritmusszekciót Bögöthy Ádám - nagybőgő és Hidász András - dob alkotta.

VintageDolls

VintageDolls

VintageDolls

A mostani repertoárban a 2022-ben megjelent CD-hez képest sokkal inkább a hazai filmekből ismert slágerek domináltak. Valószínűleg az idősebb korosztályt célozhatták meg a műsor összeállítói. Az ő filmélményeikre alapozva alakulhatott így a program.

VintageDolls

Referenciapontként a The Boswell Sisters és az Andrews Sisters hangzásvilágához igazodtak az amerikai slágerek a műsor elején és a végén. Itt emelném ki még a közismert Cab Calloway: Minnie the Mocher és a Louis Prima: Sing, Sing, Sing ikonikus darabját. A hazai slágerek sokak számára ismerősnek csenghettek akár a Cotton Club Singers vagy a Hot Jazz Band által. Mindenesetre élmény volt hallani Behár György és Szenes Iván: Fütyülök én a twistre, Eisemann Mihály: Május éjszakán és Márkus Alfréd: Meseautó című számát. A további dalok zeneszerzői is régi slágergyárosok voltak. Gondolok itt Fényes Szabolcsra, Majláth Júliára, Nádas Gáborra vagy Polgár Tiborra.

VintageDolls

A lányok a műsor egészében trióban énekeltek, de egy-egy szám erejéig önállóan is remekeltek. Az előadáson – a tánczene stílusához igazodva – viszonylag kevés és rövid szólót hallhattunk elsősorban Benedek Árontól, Szabó Illéstől és Tálas Árontól. Bögöthy Ádám nagybőgőjátéka és szólója végig kiegyensúlyozottnak hatott. A lányok tetőtől talpig stílusosak, csinosak voltak. Koreográfiájuk jól passzolt a számok hangulatához. Fesztelen, vidám előadásmódjuk élményszámba ment. Köszönjük az időutazást!

VintageDolls

Fotók: Halász Gyula

 

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
8
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005