fbpx

Berobbant a jazztavasz Nagykanizsán

2024. március 14.

Igazán ígéretesen indul Nagykanizsán az új jazz-évad. Március 2-án nőnapi jazz estet tartottak a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó tükörtermében. A Cherchez la femme című nagysikerű hangversenyt követően hamarosan újabb jazz rendezvényekre kerül sor. Egy jazztörténeti fotókiállítás mellett két különleges koncert lesz még ebben a hónapban. Ezek mindegyike bizonyos tekintetben különleges lesz.

Nagykanizsai jazztavasz

A „Jazzgenetika” című fotókiállítás március 19-én 17 órakor nyílik a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban. Ennek szervezője Domján Attila vállalkozó, aki egykor trombitásként számos zenei formációban játszott Nagykanizsán. A kiállítás a ’70-es évektől tesz kísérletet a helyi jazzélet bemutatására, ami nem törekszik a teljességre, sokkal inkább jelezni kívánja egy fiatal jazzgeneráció múltját és jelenét belefoglalva jeles eseményeket. A kiállítást Baráth Zoltán az egykori Hot Brass Band zenekar alapítója nyitja meg.

 

Baráth Zoltán a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán végzett. Itt olyan később híres zenészekkel került baráti viszonyba, mint Gayer Ferenc bőgős, a Magyar Jazz Szövetség jelenlegi elnöke és Gadó Gábor gitáros. Baráth Zoltán Artisjus-díjas zenetanár, számítógépes zenetanár, nyugalmazott művészeti iskolaigazgató, hangszerelő, tantervíró 1977-ben került vissza Nagykanizsára, ahol megkezdte tanári pályáját. A progresszív rockzenekari hangzás mellett a jazz iránt is érdeklődött. A fiatal zenetanár pár év leforgása alatt lelkes növendékekből megszervezte a Hot Brass Band zenekart, ami 10 évig működött folyamatosan. Indulásuk évében 1979-ben már az angol és német nyelven megjelenő – a világ legtöbb országába eljutott – Jazz Forumban (1979/6. számában) jelent meg róluk méltató cikk. A hazai és a nemzetközi jazzszíntéren ott voltak és ott vannak azok a neves muzsikusok, akik ebben a formációban felléptek. Jelzés értékűen pár név, akik a Hot Brass Bandben játszottak: Gadó Gábor (gitár), Süle László (zongora), Elek István (szaxofon), Pados Zoltán (harsona), Gróf Zoltán (ventilharsona), Sinkovics István (zongora), Tiborcz Iván (szaxofon), Vámos Béla (szaxofon), Beke Árpád (trombita), Ámon István (szaxofon) és Horváth Zsolt (trombitaművész) a Pannon Filharmonikusok jelenlegi igazgatója.

Nagykanizsai jazztavasz

Nagykanizsai jazztavasz

A fotókiállítás mintegy felvezeti az újra összeállt Hot Brass Band és a Kanizsa Big Band koncertjét, ami március 23-án 19 órakor kezdődik. A koncert első részében a Baráth Zoltán vezette Hot Brass Band játszik. Ebben vendégfellépőként Elek István és Sinkovics István várható, de rajtuk kívül még mások is beugorhatnak. A műsor másik részében a Kanizsa Big Band ad koncertet, majd jam session lesz a Honvéd Kaszinóban. Az est szervezői: Vámos Béla a Kanizsa Big Band vezetője és Domján Attila.

Nagykanizsai jazztavasz

Nagykanizsai jazztavasz

A márciusi jazz programokat a Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében fellépő Dés András Quartet lemezbemutató koncertje zárja március 28-án 19 órakor. Az együttes idén megjelent Unimportant Things című lemezét mutatja be. A zenekar Martin Eberle trombita, Kenji Herbert gitár, Philippp Nykrin zongora és Dés András ütőhangszerek összeállításban lép színpadra. Ennek helyszíne a nagykanizsai, Móricz Zsigmond Művelődési Ház lesz.

Nagykanizsai jazztavasz

Fotó: Halász Gyula archívum, Victoria Nazarova, Korpavári Attila

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005