fbpx

Gratulálunk Binder Károlynak, Szőke Nikolettának és Lukács Miklósnak

2024. március 15.

A nemzeti ünnep alkalmából kiosztották idén is a kultúrában tevékenykedőknek az állami művészeti díjakat.

Idén három jazzművész kapott állami elismerést. A zongoraművész Binder Károly Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült. A zongoraművész, egyetemi adjunktus 20 éven át vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakát, ami közben Jazz Tanszékké alakult át.

A zeneszerző tavaly négy lemezt adott ki, hármat triójával, egyet pedig a quartetjével. Összesen már több, mint 80 lemeze jelent meg 1983 óta.

Két éve készült a zongoraművésszel egy hosszú interjú, amit két részletben közöltünk, ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe!

„Mindig a legfontosabbnak tartottam, hogy saját zenei világot alakítsak ki„– interjú a 65+1 éves Binder Károllyal / 1. rész 

„Mindig a legfontosabbnak tartottam, hogy saját zenei világot alakítsak ki „– interjú a 65+1 éves Binder Károllyal / 2. rész

 

A Liszt Ferenc-díjat Lukács Miklós cimbalomművész vehette át. Bár ez a díj csak klasszikus zenészeknek jár, de Lukács a jazz-zenében is aktívan közreműködik. Lukács Miklóst tavaly októberben választották meg akadémikusnak, amikor interjú is készült vele:

Interjú az akadémikus Lukács Miklóssal, valamint Ferencz Győzővel és Tihanyi Lászlóval

 

Szőke Nikoletta énekesnő, zeneszerző Máté Péter-díjban részesült, amit idén kaptak meg utoljára jazz-zenészek, jövőre már Szakcsi-díjat fognak átadni.

Szőke Nikolettával tavaly márciusban készült interjú:

Berobban Szőke Nikoletta új zenekara csütörtökön

 

A szerkesztőség gratulál a díjazottaknak!

 

Fotó: Binder Károly archívum, Irk Réka, Kleb Attila

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005