fbpx

Al Foster 80!

2023. január 18.

A most is aktív, a mintegy félévszázada a világ legjobb dobosai között jegyzett Al Foster végigmuzsikálta egész életét, a jazz történetének napjaink zenéjét leginkább meghatározó korszakait.

Aloysius Tyrone Foster 1943. január 18-án Richmondban, Virginia államban született, de New Yorkban nőtt fel. Első dobfelszerelését 10 éves korában kapta, melyen már ekkor hallás után nagybőgős édesapja bátorítására játszotta Max Roach felvételeit. Nevét a 60-as évek közepén kezdték megismerni, amikor a swing és a hard bop olyan mestereitől kapott meghívót, mint Illinois Jacquet és Blue Mitchell, akinek „The Thing to Do” című lemezén 20 évesen mutatkozott be. Karrierje azonban a 1970-es évek elején, Miles Davis - akkoriban már kifejezetten jazz-rockos hangzásvilágú - zenekarába ívelt fel igazán, ahol Jack DeJohnette, Billy Cobham helyét vehette át. Davis először 1972-ben, a manhattani Cellar Clubban hallotta élőben Fostert, és mint 1989-es önéletrajzában írja: „Al teljesen kiütött engem, mert olyan jó volt a ritmusa, és csak úgy odatette a labdát a többieknek, hogy játszhassanak, és a végtelenségig fenn tudta tartani a groove-ot. Ez volt az a fajta dobolás, amit kerestem."

Foster világszerte ismertté vált, és akkor sem kopott hírneve, mikor Davis 1975-ben egy időre letette trombitáját, visszavonult. Foster továbbra is játszott, többek között Sonny Rollins, Dexter Gordon, McCoy Tyner és Horace Silver koncertjein, lemezein tűnt fel. Davis sem felejtette el, a Mágus 1981-es „The Man with the Horn” című visszatérő albumán Foster volt az egyetlen zenész, aki visszavonulása előtt és után is játszott zenekarában. 

Pályája későbbi szakaszában olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Herbie Hancock, Dave Holland, Chick Corea, Bill Evans, Branford Marsalis, John Scofield, Sting, John McLaughlin, Michel Petrucciani, Michael Brecker, Kenny Garrett és ebben az előkelő névsorban Tony Lakatos is ott van. 1995. március 7-én, a Petőfi Csarnokban adott koncertjén Tony kvartettjében JoAnne Brackeen zongorázott, Cecil McBee bőgőzött és Al Foster dobolt.

A hazai közönség Székesfehérváron is találkozhatott vele, 2002. május 10-én saját formációjával lépett fel, melyben az izraeli Eli Degibri játszott tenorszaxofonon, az olasz Renato Chicco zongorázott és Doug Weiss bőgőzött. Tíz év múlva, 2012. április 27-én újra Budapesten, ezúttal a BJC-ben, ugyancsak saját formációjával adott koncertet. Az Al Foster Quartetben a bőgős Doug Weiss maradt a fehérvári felállásból, az azóta igencsak befutott Marcus Strickland szaxofonozott, és Adam Birnbaum zongorázott.

Abban a reményben, hogy még visszatér hozzánk, minden jazzt szerető nevében sok boldogságot és még hosszú, aktív éveket kívánok!

 

 

Fotó: Giacomo Petronio - Wikipedia, YT

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005