fbpx

Birta Miki, Tommy Vig és Oláh Krisztián is a díjazottak között - Artisjus és EJI díjak

2022. december 15.

Újabb díjakat adtak át decemberben.

 

Az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) a Magyar Zene- és Táncművészet kiemelkedő előadóművésze díját kapta Tommy Vig.

Tommy Vig a díj átvételekor ezt mondta:
„Nagyon sokat jelent nekem ez a díj, mert Magyarországon sok bennfentes zenész elismeri ugyan a jazz hazájában elért sikereimet, de azt találták ki, hogy idehaza nem ütöm meg a mértéket. Hiába játszottam Amerikában egy fél évszázadon át a legjobbakkal, itthon ezt kapom. Ezért, amikor olyan nevek, mint Gyimesi László, Zsoldos Béla, illetve olyan szervezetek, mint az MZTSZ és az EJI mellém állnak és kapok egy ilyen szintű elismerést, az ellensúlyozza mindezt. Hálás, hálás köszönet!”

 

A Szécsényi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett Lukács Miklós cimbalomművész.
 A Széchenyi Akadémia legfőbb célja, hogy segítse a legmagasabb színvonalú művészi alkotások létrejöttét és széleskörű elismerésüket. A Széchenyi Akadémia előmozdítja a művészet sokféle irányának jobb megértését, és elutasítja a kirekesztés és bezárkózás minden formáját. 

Az Artisjus kiosztott előadói és pedagógusi díjakat, és a díjazottak között jazz-zenészek is szerepelnek.

Pedagógusi díjat kapott:

Birta Miklós: jazzgitár előadóművész, tanár. A Kodolányi János Egyetem Könnyűzenei Tanszékének mestertanára, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanára, 2014-től a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja.

Elek István: szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára. Jelenlegi formációi: Elek István Quartet; Fusio Group; Equinox Zenekar, Tompox BJC Big Band; Black Diamond Big Band.

Vörös Tamás: basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző. A Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium alapítója, művészeti igazgatója, jazz- és zenetörténet tanára, zenekari gyakorlat vezető, a Vörös Tamás Project vezetője.

 

Előadóművészi díjat kapott:

Fekete-Kovács Kornél: zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, korábban művészeti vezetője. Jelenleg a Modern Art Orchestra művészeti vezetője, karmestere, zeneszerzője és szólistája, valamint a Fekete-Kovács Kvintett zenekarvezetője, zeneszerzője, szólistája.

Látó Ferenc, művésznevén Frankie Látó: jazzhegedűs, zeneszerző. Aktív tagja az Eastwing group, Nagy János trió, Free Style Chambre Orchestra, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Ewiwa trió zenekaroknak. 

Oláh Krisztián: zongoraművész, zeneszerző. Az Oláh Krisztián Quartet vezetője, valamint több együttes, többek között a Nagy Emma Quintet, a Karosi Júlia Quartet és Coltrane Legacy aktív tagja.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola oktatója.

Solti János: dobos, előadóművész, zenetanár. Legismertebb zenekarai a Generál, Locomotiv GT, Hobo Blues Band, Tátrai Band, Budapest Big Band, Things, In-Line, Magyar Atom. Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.

 

Gratulálunk minden díjazottnak!

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005