fbpx

Julian Lage – View With A Room // Két dudás egy csárdában?!

2023. február 23.

A közelmúltban két világhírű gitárművész közös lemeze jelentett szenzációt kissé enervált mai (jazz)világunkban. A kvartett felállásban egy befutott, sokoldalú és rutinos muzsikus (bizonyos Bill Frisell) és egy feljövőben lévő kiemelkedő tehetség találkozik és kápráztat el minket felejthetetlen játékával.

Julian Lage az utóbbi évek egyik nagy felfedezettje. Az 1987-ben született csodagyerekről már 8 éves korában dokumentumfilm készült, 12 évesen felléptették a Grammy-díjátadáson. Sokirányú zenei képzésben részesült, végül 2008-ban a bostoni Berklee-n végzett.  Már a rákövetkező évben elkészült „Sounding Point” c. debüt-lemeze, amit tucatnyi saját album követett – több Grammy jelöléssel és egy megnyerésével. Lage nyitottságára jellemző, hogy egyáltalán nem ódzkodik más gitárosok társaságában játszani vagy lemezt készíteni. (Ez alkalommal a közismert gitárfenomén, Bill Frisell a meghívott.)  Sideman-ként is szerepelt számos lemezen, a legismertebb jazzművészek, akik meghívták lemezfelvételeikre: Charles Lloyd (a nagy feltűnést keltett „8 – Kindred Spirits” c. album), Gary Burton, John Zorn, Dave Douglas, Eric Harland és Terri Line Carrington voltak. 2021-ben szerződött a legendás Blue Note kiadóhoz, ahol ez a második albuma. Nálunk is fellépett a Budapest Jazz Clubban, ahol elsősorban a Love Hurts c. lemeze zenei anyagát játszotta trió formációban.

Az 1951-ben született Bill Frisell zenei sokoldalúsága és sokszínűsége igazán impozáns palettát jelent a zene világában. Közel ötven saját neve alatt megjelent lemezzel a háta mögött, nem említve az elképesztően sok „vendégjátékát”, bátran nevezhetjük sztármuzsikusnak. Így aztán még inkább értékelendő az a hozzáállás, ami az imént említett sztár egyéniségeknek nem igazán sajátja, hogy egy tőle 34 évvel fiatalabb muzsikus produkciójába úgy szállt be, hogy még csak egyetlen saját kompozíciója sem került a lemezre! Talán nem árulok el nagy titkot, hogy többen akadnak (köztük gitárosok is) itthon és külföldön egyaránt, akik kifogásolják, hogy Frisell ilyen hihetetlen szerénységgel, minden féltékenykedést mellőzve, partner volt ebben a projektben. (Azt hiszem, hogy Miles Davistől kezdve nem sok zenésszel kapcsolatban tudnánk elképzelni hasonló gesztust!) Véleményem szerint Frisell is felismerte az ifjú titán elképesztő tehetségét, egyéni soundját, hangzásvilágát, technikai tudását, nyitottságát az amerikai zenei világ sokszínűségére, ami a blues-tól a jazzig, a country-től a hill-billy-ig terjed, de a sokféle hatás között az indiai is tetten érhető. Érdemes elolvasni „Lemezajánló” rovatunkban a hazai jazzgitár kiemelkedő képviselőjének, Juhász Gábornak 2021. július 7-én Lage Squint c. albumáról megjelent írását, ami részletesen megvilágítja hősünk munkásságának jelentőségét.

Lage azon kevés jazz-zenészek egyike, akinek játéka azonnal felismerhető. Ez tényleg csak a legnagyobbak sajátja, gondoljunk csak Davisre, Coltrane-re, Getzre vagy Monkra, de a lemeznél maradva Lage-re és Frisellre is. Nem kell hozzá megfeszített figyelem, hogy a két művész soundját megkülönböztesse a hallgató. Lage játéka, improvizációs készsége egy igazi amerikai zenetörténeti referencia Charlie Christiantól és Les Paultól  Joe Pass-ig és persze Frisellig, ha gitárosokat említünk, de Keith Jarrett és a korai Ornette Coleman hatása is megfigyelhető. Nemcsak briliáns hangszeres, de avatott komponista is. A két évvel korábbi Squint is csaknem teljesen saját szerzeményekkel mutatkozott be, ezúttal pedig mind a tíz darabot Lage jegyzi, sőt a hangszerelések is őt dicsérik. (Igaz, akad egy kivétel, az Echo című számban mind a szerzői, mind pedig az arranzsőri munka a bőgős, Jorge Roederrel közös.) A tíz felvételből hetet kvartett felállásban, hármat trióban játszanak. Egy zenészről nem tettünk még említést: ő pedig a kiváló dobos, Dave King, akit már a The Bad Plus együttesből is ismerhetünk. (Legutóbb novemberben a Magyar Zene Házában láthattuk.) Érdekessége még a lemeznek, hogy Lage felesége, Margaret Glaspy a producer.

Egy félénk megjegyzés: Julian Lage európai koncertkörútja május 9-11. között, a bécsi Porgy&Bess Jazzklubban, majd Ankarában fejeződik be, de a július végi San Sebastian-i Jazzfesztiválig semmi sem szerepel a programjában. Így aztán május 12. vagy 13-ra valamelyik budapesti koncertszervező meghívhatná!

 

Blue Note, 2022

  1. Tributary
  2. Word for Word
  3. Auditorium
  4. Heart is a Drum
  5. Echo
  6. Chavez
  7. Temple Steps
  8. Castle Park
  9. Let Every Room Sing
  10. Fairbanks

Minden szám szerzője és hangszerelője Julian Lage, kivéve az 5. sz. amely Jorge Roederrel közös.

 

Közreműködnek:

Julian Lage,  elektromos gitár  (minden számban)
Bill Frisell,   elektromos gitár  (a 2. 4. 8. számok kivételével minden számban)
Jorge Roeder,   akusztikus nagybőgő   (minden számban)
Dave King,   dobok   (minden számban)

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005