fbpx

Csillagvizsgáló – videóinterjú Egri János Jr.-ral

2023. máj. 02.

Egri János Jr.-ral készült videóinterjú, aki a Müpa tehetségkutatóján négy különdíjat nyert, majd a Jazz Combo versenyen az első helyezett lett a Jónás Géza Quartettel. Egri Jr. a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén tanul mesterszakon.

A Müpa tehetségkutatóján az alábbi díjakat nyerte Egri János Jr. és zenekara:
International Jazz Festival Leibnitz különdíja: Trio Johnology
606 Club, London különdíja: Egri Jr.
Művészetek Völgye különdíja: Trio Johnology
Magyar Jazz Szövetség különdíja: Trio Johnology

Az idei Jazz Combo versenyen Egri Jr. volt a zongoristája az első helyezést elért Jónás Géza Quartetnek.

 

A zongorista Egri János Jr.-t kérdezem a formációiról, a versenyekről, a tervekről, a zeneszerzésről. Mindezt videóinterjúban, így sok-sok zene is hallható lesz a beszéd közben.

  • Irk Réka /Jazz.hu: Rengeteg versenyen vettél részt az elmúlt időben, nagy sikerrel. Pont az utóbbi két versenyen a zsűri értékelést is adott a fellépésetekről. Volt olyan, ami hasznosnak bizonyult? Szerinted miért fontosak ezek a versenyek?

  • Egri Jr.: Igen, számomra eddig minden értékelés hasznos volt. Szerintem azért fontosak ezek a versenyek, mert segítik, inspirálják, népszerűsítik, motiválják a fiatal muzsikusokat, és megfelelő erkölcsi támogatást biztosítanak.

Egri Jr Trio

  • Irk Réka /Jazz.hu: Eddig milyen képzettséget szereztél, és most mit tanulsz a Jazz Tanszéken?

  • Egri Jr.: Eddig alapképzési szakon jazzének előadóművész és mesterképzési szakon pedig jazz-zongoraművész szakképzettségi diplomát szereztem a Zeneakadémia Jazz Tanszékén. Jelenleg a Tanárképzési Tanszékre járok, ahol jazz-zongoraművész-tanár szakirányon tanulok.

 

  • IR /Jazz.hu: Ahogy a videóban is elmondtad, sok zenekarban vagy zongorista, nemcsak a sajátodban. Fontos számodra, hogy sok zenésszel tudjál együtt játszani, keresed ezeket az alkalmakat vagy megtalálnak a kollégák meghívásai, ha keresed, ha nem?

  • Egri Jr.: Keresni is szoktam ezeket az alkalmakat, és meghívásokat is szoktam kapni. Idén már 8 éve tartok jam session esteket a Budapest Jazz Clubban. Számomra a “legnagyobb iskolát” jelenti a jam session. Ezeken az estéken bármi megtörténhet. Többször volt már olyan, hogy meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és különbözö országokból érkező zenészek egyaránt csatlakoztak hozzánk. Számunkra a jazz az egyetlen közös nyelv. Véleményem szerint nem egy előnyös dolog, ha például egy szólista mindig ugyanazzal a dobossal vagy bőgőssel játszik. Egy vérprofi jazz-zenész bárkivel megtalálja az összhangot, mint például a világhírű testvérpár, Tony Lakatos és Roby Lakatos. Úgy gondolom, hogy egy jazz-zenész számára kulcsfontosságú, hogy számos muzsikussal játszon és különböző zenekarokban közreműködjön.

 

  • IR /Jazz.hu: A videóban pont azt mondtad, hogy szeretnél nemzetközi vizekre evezni. Majd a londoni után osztrák színpadra is meghívtak. Van olyan kitűzött célod, amit mindenképpen szeretnél elérni?

  • Egri Jr.: Igen. Minden vágyam, hogy eljussak a jazz hazájába, az Amerikai Egyesült Államokba, és számos amerikai muzsikussal felléphessek és lemezfelvételt készíthessek.

 

  • Irk Réka /Jazz.hu: A közeljövőben milyen fellépéseid lesznek?

  • Egri Jr.: Felsorolok három jelentős koncertet, melyek még a nyár előtt lesznek. A “Trio Johnology”-val május 5-én 20:00-kor első alkalommal fogunk koncertet adni a Budapest Jazz Clubban a Harmónia Jazzműhely szervezésében. A következő állomás május 11-én lesz a londoni 606 Clubban, melyet szintén a Harmónia Jazzműhelynek és Steve Rubie-nak, a 606 vezetőjének köszönhetek, ahol a koncert első felében saját kompozícióimat fogom előadni egy igazi angol származású all-star csapattal, Julian Siegel szaxofonossal, Steve Watts bőgőssel és Chris Higginbottom dobossal, melyek élőben lesznek közvetítve. Május 20-án, 16:30-kor Pocsai Krisztával, Fekete Istvánnal és édesapám, Egri János fogunk fellépni a Pannonhalmi Gasztropiknik és Borünnep keretében. 

 További érdekességek a videóban: 

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Fotó: Irk Réka, Sztraka Ferenc

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005