fbpx

Kurt Rosenwinkel pénteken Budapesten lép fel

2024. október 22.

Szeptemberben a Müpába betegsége miatt nem jutott el, de pénteken a Zene Házában ad koncertet a fantasztikus jazzgitáros, zeneszerző, producer, oktató Kurt Rosenwinkel, akit a kortárs jazzbe szuszakoltak be, de amennyire az, annyira mainstream is a zenéje, így senkit ne riasszon el ez a jelző.

Az idén újra megjelent, de még 1996-ban a New York-i Smalls-ban felvett The Next Step Band lemezét fogják bemutatni. Az akkori zenekar minden tagja jelen lesz, kivéve Mark Turner szaxofonost, akit a Grammy-díjra jelölt Ben Wendel fog helyettesíteni. Az egyedi hangú szaxofonos 2022-ben adott teltházas koncertet Shai Maestro-val ugyanott, amiről Somogyvári Péter írt elismerően. A 10 állomásos európai turné utolsó előtti koncertje lesz a Magyar Zene Házában.

A nemrég a mesterséges intelligencia ellen felszólaló jazzgitáros, Kurt Rosenwinkel a mai kor zenéjét felhasználva alakítja ki az elődökre támaszkodva saját, jellegzetes, harmonikus és ritmikus, de szabad hangját. Használ elektronikát, drum and bass-t, programoz zenét, de mindezt a nagy ősöktől eltanult módon, akusztikus hagyományokat nem elfeledve tudja a zenei világába beleilleszteni. A még csak az ötvenes éveinek elején járó zenész közel 100 albumon gitározott, mint pl. a Los Angeles, Budapest, Pécs között ingázó Szabó Dániel jazz-zongorista lemezén – Frictions, 2007 - is három számban.

A stílusteremtő – a gitár mellett zongorán is gyakran játszó, és más hangszereket is otthonosan megszólaltató – Kurt Rosenwinkelt 1995-ben szerződtette a jazz-zenében meghatározó Verve kiadó, majd saját független kiadót alapított, rengeteg formációban megfordult zenekarvezetőként és kísérőzenészként egyaránt. Dolgozott többek között Eric Harlanddal, Brad Mehldauval, Brian Blade-del, Paul Motiannel, Joshua Redmannel, Joe Hendersonnal, ám a jazzes körökből kilépve is aktív, főként a hiphop környékén: zenélt az A Tribe Called Quest-es Q-Tippel és a Roots-szal is, amelynek vezetőjével, a dobos Questlove-val egy művészeti középiskolába járt.

Jeff Ballard dobos a koncert napján 13:30-tól workshopot is tart, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható.

Kurt Rosenwinkel - The Next Step Band
Magyar Zene Háza • 2024. október 25. • 20:00

Fotó: MZH

 

Háló Jazz CLub

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005