fbpx

Gypsy jazz and Gloomy Saturday

2024. augusztus 06.

Augusztus 1-én a nagykanizsai Cukker Művek Kávéház teraszán adott koncertet a gypsy jazzt játszó Jean Reload Trió. A szép nyári este, a hangulatos helyszín, a finom sütemények, a pezsgők, a finom borok, a zene és a csillagok együtt állása is kedvezett egy felejthetetlen estéhez. Így is történt, nem látva a közelgő viharfelhőket. Utólag kicsit hasonló feeling – mégsem olyan durva és embertelen – mint a Titanic süllyedése. A zenekar még játszik, miközben a „Titanic” léket kapott. Nem szokványos beszámoló készült ezúttal, egy koncert margójára.

Cukker Művek - jazzkoncert

Írhatnék arról, hogy a 2020-ban Köveskálon alakult Les Pommes de Terres zenekar újjáalakult Jean Reload néven. Írhatnék arról, hogy a névválasztás egyfajta tisztelgés Jean-Baptiste Reinhardt azaz Django Reinhardt emléke előtt.

Írhatnék arról is, hogy a Takács Dániel - bőgő, Kövér Szabolcs - gitár és Buzsics László - gitár alkotta trió milyen tanulmányokat folytatott és hol, valamint, hogy kik voltak a mestereik.

Írhatnék arról is, hogy ezen a varázslatos estén a legismertebb Django szerzemények hangzottak el kitűnő tolmácsolásban (Duke and Dukie, Coquette, Dinette, Hungaria és a Minor Swing), vagy megemlíthetném azt a közhelyszámba menő meghatározást, hogy a jazzben sokkal fontosabb a mit játszunk helyett a hogyan játszunk. Különösen vonatkozik ez a jazz örökzöldek swing manouche stílusban eljátszott szerzeményeire.

Nem teszem!

Cukker Művek - jazzkoncert

Írhatnék arról, hogy Nagykanizsa központjában igényesen kialakított kávéházában milyen pezsgő közösségi élet folyt. Írhatnék arról, hogy a jó sütik, a kávék, a finom fagyik és a kedves kiszolgálás mellett milyen művészeti és zenei események voltak itt.

Nem teszem!

Írhatnék arról is, ami nem tipikusan kanizsai jelenség: a szétadóztatott és agyonadminisztráltatott kisvállalkozások jelenlegi gazdasági környezetben való élet-halál harca. Arról a sajátságos „kötéltáncról”, biztosítókötél nélkül, amit a kisvállalkozások vívnak nap mint nap. Írhatnék az elveszett álmokról, illúziókról és sok minden másról is.

Nem teszem!

Írhatnék arról is, hogy mennyire büszkék vagyunk a fiatal tehetséges kanizsai jazz-zenészekre. Eddig ezt is megtettem és ezután is megteszem!

Most nem teszem!

Cukker Művek - jazzkoncert

Cukker Művek - jazzkoncert

Cukker Művek - jazzkoncert

Írhatnék több olyan rangos fesztiválról, ami igazi értékeket mutatott fel és azóta megszűnt, mint például a Cserfő JazzLand. Írhatnék továbbá azokról az összművészeti fesztiválokról is, amik még kitartanak. Írhatnék azokról a sznob fesztiválokról is, amiknek csak a nevükben szerepel a jazz, de többségében közük nincs hozzá! Írhatnék minden rossz ellenére a jazz mindent elsöprő nyarankénti kiáradásáról, új és fejlődő jazzfesztiválokról.

Nem teszem! Most nem teszem!

Zárógondolatként annyit, hogy köszönjük Cserti Csilláéknak és a Cukker Művek Kávéház valamennyi tagjának a jazz népszerűsítéséért és a minőségi vendéglátásért tett munkáját! Egy biztos, hogy 2024. augusztus 31-ike a nagykanizsai zenei élet és közélet fekete napja lesz.

Gloomy Saturday!

  

 

Cukker Művek, Nagykanizsa, 2024. augusztus 3.

Fotó: Halász Gyula

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
22
24
25
26
27
28
29
30
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005