fbpx

HOLLÁN JAZZ STREET

2023. július 28.

A Budapest Jazz Clubbal szorosan együttműködve a Kult13 szervezésében június 16-án kezdődött nyári mini-fesztiválon a jazz legfiatalabb generációjának képviselői lépnek fel hétvégenként a Hollán Ernő utca sétálószakaszán felállított dobogón. Augusztus 19-ig minden pénteken és szombaton a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi, vagy frissen végzett hallgatói játszanak itt, többnyire egy-egy már némi ismertséggel bíró énekesnő társukkal duóban vagy trióban, de szerepelt a programban instrumentális nap is. Múlt hét szombaton sportnyelven szólva a még az LFZE növendékeként induló, de már a BJC-ben is több teltházas koncerten sikert arató, Castagno Claudia, a már diplomát szerzett, de még továbbra is nagyon fiatalnak számító Egri Jancsival duóban adott egy bensőséges koncertet.

Hollan Jazz Street - utcazene

Az Újlipótváros kapujában, a Szent István körútról nyíló Hollán Ernő utca megtalálásához talán az alkalmi jazzkedvelőknek sem kellett igénybe venni a világháló navigációs segítségét. Ahogy az egykori Duna Mozi, az odaköltözött BJC is hamar a főváros egyik legkedveltebb kulturális helyszínévé vált. A klub becsületére írandó, a vállalt technikai opciókat, hangosítás és egyebek, a kényszerű, június 26-tól július 18-ig tartott bezárás alatt is biztosította, a Hollán Jazz Street programjai fennakadás nélkül folytatódtak. Az arra járók a helybéliekkel megkedvelték a tehetséges fiatalokat, egyre többen tudatosan érkeztek a koncertekre a hétvégék során.

Múlt szombaton is már a hatórás kezdés előtt kellő számban összegyűltek annyian, hogy a fellépőknek legyen kiknek játszaniuk, legyen kiktől játék közben inspirációt kapniuk. A kánikula közepette késő délután már a nap is veszített erejéből, a BJC-ig sétálóvá tett rövid szakaszt átlengte a Dunáról érkező hűs szellő, ülőhelyből sem volt hiány, így ideális körülmények között engedhettük át magunkat a zene befogadásának. Egri Jr.-nak ez volt az első fellépése a fesztiválon, Claudiának viszont a harmadik, elsőként mindjárt a június 16-i nyitányon énekelt, akkori partnere a kiváló bőgős, Jónás Géza volt, aki lebetegedett gitárművész párját, Oláh Vilmost helyettesítette. Most Egri Jancsival ő is helyettesített, az eredeti programban ugyanis a 2021-ben „Az év fiatal jazz-zenésze” versenyen, majd idén februárban a Müpa tehetségkutatóján is közönségdíjas énekesnő, Bangó Adrienne, és a Snétberger Központban feltűnt, azóta számos díjat nyert felvidéki zongorista, Farkas Zsolt duója szerepelt. Az ő programjukba végül más esemény került, ekkor kapta a felkérést Claudia és Jancsi.

Hollan Jazz Street - utcazene

A beugrás egyáltalán nem okozott gondot, több alkalommal is játszottak együtt, jól ismerik egymást. A repertoár összeállítása is teljes egyetértésben zajlott. Latin örökzöldekkel kezdtek, majd amerikai standard blokk következett, majd újra latin, és így tovább, a közönség reakcióit is figyelve, jó arányokat tartva váltogattak a stílusok és ritmusok között. Az átmenő forgalomból is egyre többen álltak ki megszakítva útjukat, köztük örömömre kisgyerekes anyukák, apukák is akadtak, volt, aki a koncert végéig is ott ragadt, készültek a fotók, videók, erősödtek a tapsok.

Hollan Jazz Street - utcazene

Hollan Jazz Street - utcazene

Hollan Jazz Street - utcazene

A rövid szünet utáni második részben is ez az első részben bevált koncepció érvényesült, nem maradhatott ki a „História de un amor”, és az „All Of Me”, na és természetesen az itt is közönség kedvencé vált „Besame Mucho” sem. Claudia kristálytiszta hangja, a dalok hangulatát hitelesen visszaadó előadása már menet közben is tapsokat hozott, ahogy a végig empatikusan kísérő Egri Jr. néhány zongoraszólója is. 

Hollan Jazz Street - utcazene

Hollan Jazz Street - utcazene

HÉTVÉGI JAZZ-KONCERTEK folytatódnak, az augusztus 19-ig tartó programsorozatban minden pénteken és szombaton 18.00 és 20.00 óra között várják az érdeklődő közönséget.

 

 

Hollán Ernő utca, 2023. július  22.
Fotó: Somogyvári Péter

 

  

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005