fbpx

Gratulálunk Fekete Istvánnak a Magyar Ezüst Érdemkereszthez

2024. augusztus 21.

A Premier Művészeti Szakgimnázium zenekari gyakorlat és a Snétberger Tehetség Központ jazztrombita tanára, Fekete István kapta meg a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. A tanításról és a terveiről kérdeztem.

Fekete István kitüntetés

Az 1957-ben született Fekete István a Bartók Konzi elvégzése után pár éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként diplomázott, mivel annak idején még nem volt egyetemi képzés a jazz-zenei szakon. A trombitaművész rengeteg zenei formációban játszott az évek alatt akár jazz, akár pop irányban, kitekintve a zene különböző ágaira. Fiait megfertőzte a zene szeretetével, mind a négyen zenészek lettek, de leginkább a beatboxos Fekete János Jammal ismert szélesebb körben. Sűrűn koncertezik fiaival a Fekete István Quartetben, de Halper László Hendrix projektjében is állandó vendég.

  • Irk Réka / Jazz.hu:  Gratulálok a Jazz.hu szerkesztőség nevében az állami elismeréshez! Hol ünnepelted meg a kitüntetést?
  • Fekete István:  Telkiben. Köszönöm szépen, de nem nagyon ünnepeltem, nincs igényem rá! Szeretem a növényeket, a föld illatát! Szeretek kertészkedni, kapálni, palántázni, a gazolás kesztyűben nagyon jót tesz az ízületeknek, viszont a sok skálázás nem! Meg kell találnom az arányt. Szeretek énekelni, zongorázni, bőgőzni, dobolni!

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hol tanítottál eddig?
  • Fekete István: 15 évig tanítottam a Kőbányai Zenei Stúdióban trombitát és kis zenekari gyakorlatot, ezután 8 évig a Snétberger Zenei Tehetség Központban voltam trombita és szolfézs tanár, amit nagyon szerettem! A tanév rövid és hosszabb kurzusokból áll, ide már nagy tehetségek kerülnek, akiket Snétberger Ferenc "Feri-bácsi" talál meg (kutat fel) az ország minden részéről. Az itt zenét tanuló gyermekek 80 százaléka hivatásos muzsikussá válik, nagyon nagy élmény őket tanítani, hallgatni!!
    Itt éreztem legjobban a tanár-diák kölcsönös tiszteletét! A hivatás, a zene fontosságát!!!
    Jelenleg a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában szintén trombitát és zenekari gyakorlatot tanítok, ahol Kulcsár Sándor a vezető. Ebbe az iskolába is hihetetlen tehetségek járnak - Dányi Bianka – zongora, ének, Léhárt Míra - ének, Kara Vanessza - ének, Pozsa Panka - ének, Orosz Dani – ének, gitár, Orosz Marcell - dob, Szabó Gergely - dob, ill. (jártak: Fodor Erik - ének, Fodor Liza - ének). A tanár kollégáim: Neumann Balázs, Cselik Gábor, Kolta Gergő, Oláh Gábor, Zsoldos Dániel, Fenyves Márk, Csikós József, Balázs József, Tóth Sándor, Pál József, Retek Tamás, Lukács Eszter, Vörös Nikoletta, Munkácsi Bea, Hász Eszter, Girincsi Fruzsina, Nagy Babos Rebeka, Nagy Szandra és mint Premieres növendék, Fekete Zoltán, a basszusgitár alapfokon segített, elnézést, hogy ha valakit kifelejtettem!

Magyar Ezüst Érdemkereszt (2012-ig Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt) a független és demokratikus Magyarország érdekeinek elősegítése, valamint támogatása körül kimagasló érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgároknak adományozható, külön polgári és katonai tagozattal. A feladatköre alapján illetékes miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. Törvény rendelkezései szerint.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Milyen zenekarokat emelnél ki, amikben a legjobban érezted magad?
  • Fekete István: Kedvenc zenekarok, ahol játszottam: Füsti Balogh Gábor - Kisrákfogó, Szabados György szeptett, Makúz zenekar, Vajda Sándor Jazz Quartett, Dresch Mihály, Baló István feat. Gárdonyi László, Gyárfás István Trió Regős Istvánnal, Czakó Péterrel, Jeszenszky Gyurival és Winand Gáborral, Téli Márta zenekar különböző formációi. Fontos még Egri János, akivel két albumon is együtt játszottam remek zenésztársakkal: Moods című albumon Oláh Kálmánnal, Babos Gyulával, Winand Gáborral, Balázs Elemérrel, Szakcsi Lakatos Bélával, Horváth Kornéllal, Schreck Ferenccel, Lakatos Willyvel, Németh Ferenccel, Nagy Hangya Józseffel, Balázs Elemérrel, Tony Lakatossal, valamint a Soft Waves című albumon Orgon Alberttel és Tzumoval. Elsa Valle Latin Syndicate Szakcsi Lakatos Bélával, Winand Gáborral, Bacsó Kristóffal, Kőszegi Imrével, Hárs Viktorral, Barcza Horváth Józseffel, Sramkó Jánossal!... Szőke Szandra Quintetben Cseke Gáborral, Oláh Péterrel, Pusztai Csabával. Halper Hendrix Experiment fontos állomás az életemben. A Müpa koncert Halper Laci barátommal, Eddie Gomezzel és Steve Gaddel nagy emlék.
    Lamm Dávid Müpa lemezbemutatója, valamint Lamm Dávid 2. Müpás koncertje Dave Liebman-nel, Bende Zsolttal, Dés Lászlóval, Bacsó Kristóffal, Barcza Horváth Józseffel, Snétberger Tónival, Dány Dianával.
    Saját Quintet formációm a fiaimmal: István, János, Zoltán és Mátyás.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Mennyire érzed fontosnak a mai nemzedéknek az ismereteid átadását, és mennyire változott az évek alatt a tanulók hozzáállása a tanuláshoz?
  • Fekete István: Nagyon kevesen tudnak kottát írni-olvasni, a fiatalok inkább hihetetlen zenei memóriával rendelkeznek, a díszítéseket, stílusjegyeket hallás után memorizálják, sokkal gyorsabban, mint aki lekottázza és bármikor elolvassa.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: A kezdetek kezdetén, kik voltak a mestereid?
  • Fekete István:  A kezdetek kezdetén Édesapám szomorúan jött haza, mert nagyon drága volt a fuvola (nem akarta, hogy egy nehéz hangszert válasszak)! Kaptam egy 800 forintos Slagmuller trombitát, amin megtanított egy 3 hangból álló dallamot, :)❤️ rögtön beleszerettem a hangszerbe! Dó Dó Ti, Dó Dó Dó, Ti Ti Ti, Ti Ti Ti, Ti Ti Ti, Lá Lá Lá. A ritmusa rumba, szamba volt, tele szinkópákkal, off beattel.
    Csak a XI. kerületben volt trombita oktatás, úgyhogy mindig ellógtam a napköziből. 13 évesen mentem trombitaórára Vágó Józsihoz, akit úgy hívtak, Golyó. A tűzoltó zenekarban játszott, mindig mosolygott. Akkor nagyon könnyen ment a fújás! Felvettek a klasszikus Konziba Szűcs Zoltán tanár úrhoz. Úgy emlékszem, hogy mindig korán keltem, az egész napi közismeret tanulás után nem bírta a szám a hosszú fortissimo kitartott hangokat, és megadta magát. Akkor még nem volt internet, kevesen tudták a non-Press könnyed technikát, a befújást. Felvettek a jazztanszakra, ahol Tomsits Rudolf első tanítványa voltam! Szerettem, felnéztem rá! Ő volt itthon az első igazi jazztrombitás!

  

  • Irk Réka / Jazz.hu: Mesélnél kicsit a fiaidról, ki merre halad?
  • Fekete István: Minden drága fiam a saját útján halad, nagyon jó barátok lettünk, vagyunk! A társasjáték, a zenei társasjáték összeköt minket. Nagyon okos, jószívű felnőtt gyerekek lettek, köszönet Anyusnak, aki összetart minket, az unokáinkat: Marcit és Dórit, a lányokat: Zsófit, Renit, Petrát és Lucát köszönjük!

  • Irk Réka / Jazz.hu: Mik a terveid a jövőre vonatkozóan? Lemez esetleg?
  • Fekete István: A Covid alatt megjelent Szerzeményeim című albumom! Ezt szeretném kibővíteni, jobbra csiszolni és sokat gyakorolni.

Fekete István kitüntetés

  • Irk Réka / Jazz.hu: Volt olyan, amit, ha újra kezdhetnéd az életed, csinálnál vagy nem csinálnál? Mit javasolsz karrier szempontjából a diákjaidnak?
  • Fekete István: Mindent így csinálnék, így történt az élet, nem vagyok tervezőmérnök. A fiataloknak karrier szempontjából azt üzenem, hogy az nem fontos! Az elhivatottság, alázat, hivatástudat, mások elfogadása, tisztelete, szerencse és sok gyakorlás a legfontosabb. Ez utóbbi rám is vonatkozik. :)

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hol lesz a legközelebbi fellépésed?
  • Fekete István: Legközelebb Éles Gábor, Czakó Péter és Éles Máté (Gábor fia) barátaimmal koncertezünk Telkiben, augusztus 23-án, pénteken 19 órakor a Kodolányi János Közösségi Házban (Éles Gábor Fine Handmade Jazz Quartet).

 

 Fotó: Fekete István, Irk Réka

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005