fbpx

Gayer Ferenc az új elnöke a Magyar Jazz Szövetségnek

2023. szeptember 03.

Idén sok új és fiatal jelöltet állítottak az elnökségi posztokra, így az elnökségi tagok összetétele megváltozott. A Magyar Jazz Szövetség tisztújítása zajlott tegnap délelőtt a BJC-ben.

Magyar Jazz Szövetség elnőkség választás Új elnökségi tagok: dr. Peller György, Hász Eszter, Halper László, Kollmann Gábor, Nagy János, Gayer Ferenc, Csapó Krisztián (balról jobbra)

Rendhagyó módon került sor szeptember 2-án a MJSZ új elnökségének, vezetőségi tagjainak megválasztására. Miután a Covid lezárások miatt elmaradt két évvel ezelőtt a februári közgyűlés, amit aztán szeptemberben tartottak meg, így az elnök kétéves mandátuma nem esett egybe a mindenkori februári közgyűléssel. Emiatt kellett összehívni újra a tagságot, hogy megválasszák az új elnökséget. (Megnyugtatásul, ezt már időben helyreigazították a februári közgyűlésen, hogy egy évben csak egyszer kelljen gyűlést tartani.)

2023-ban nagy számú tagság jelent meg a választáson, úgy látszott, nagy a tét, változást akartak többen is. Bágyi Balázs tíz év után lemondott az elnökségről és tagként sem jelöltette magát.

Magyar Jazz Szövetség elnőkség választásrégi elnökségi tagok: Zsoldos Béla, Kollmann Gábor, Karosi Júlia, Gayer Ferenc, Nagy János, Bágyi Balázs (balról jobbra)

A jelöléseket előre is le lehetett adni e-mailen, de a helyszínen is állíthattak jelöltet a megjelentek.
Akik elfogadták a jelölést, ők röviden vázolták, milyen irányban szeretnének tovább haladni, milyen elképzeléseket valósítanának meg a jövőben, mint elnökségi tagok.

Mielőtt mindez elkezdődött volna, Bágyi Balázs elbúcsúzott a jelenlévőktől, akik tapssal köszönték meg azt a sok munkát, amit a tíz év alatt a Jazz Szövetségért végzett.

Magyar Jazz Szövetség elnőkség választás

Ezután a jelöltek felsorolása következett.
Karosi Juli, aki a két év (mint első női elnökségi tag) után, idén már nem jelöltette magát, a fiatal énekesnőt, Hász Esztert jelölte, aki fontosnak tartotta, hogy női tagja is legyen az elnökségnek, és nem feminista módon képzeli el, hogy ezt a pozíciót fiatal nőként képviselje. Megjegyzem, hogy összesen nyolcan voltak jelen nők a gyűlésen.
Bágyi Balázs elsőként dr. Peller Györgyöt jelölte, aki szaxofonos, jazzklubot vezet és Pilisszentiván jegyzője, aki a finanszírozás felhajtását helyezné előtérbe, akár magán cégektől az állami szervezetek mellett, valamint a jazzmenedzserek hiányát vetette fel. Másik jelöltje Oláh Dezső Junior Prima díjas zongorista volt, aki a fiatalok megszólítását emelte ki, akik amúgy ezen a választáson sokkal többen jelentek meg, mint eddig.
Az elnökségi tagok közül Zsoldos Béla, Gayer Ferenc és Kollmann Gábor jelölését fenntartotta, Kollmann Gábor pedig elmondta, hogy a magyar jazz népszerűsítését tartja fontosnak az elkövetkezendőkben.
A következő aspiránst Csapó Krisztián nevezte meg, Oláh Krisztiánt jelölte, aki díjak özönét hozta már el és a fiatal generáció egyik legfeltörekvőbb jazz-zenésze. Aki fontosnak tartotta, hogy intenzív közösségi életet éljenek a jazz-zenészek, mert így tudnak eredményeket elérni, és a marketing tevékenységet is kiemelte.
Dr. Blazsek József Oláh Tzumo Árpádot javasolta, aki a Berklee-n tanult, most pedig a Zeneakadémián és a Bartók konziban tanít. Ő csak annyit mondott, amiben tud, segít.
Gayer Ferenc egyrészt a műsorszerkesztő-riporter-jazzgitárost, Halper Lászlót ajánlotta, aki már évekkel ezelőtt vezetőségi tag volt. Szakíró, műsorvezetőként, kiadványok létrehozásában és interjúkban, médiakapcsolatokban tudná hasznosítani tudását - mondta.
Gayer Ferenc másodikként Csapó Krisztián fiatal harsonást ajánlotta, aki már eddig is szólalt fel az MJSZ ügyeivel kapcsolatban, és aki kiterjedt külföldi kapcsolatokkal rendelkezik. Krisztián nyitna a nemzetközi kapcsolatok felé, számára fontos, hogy látható legyen a Jazz Szövetség, és felvetette, hogy tiszteletbeli nagykövetei is lehetnének a jazznek.
Kollmann Gábor, a smooth jazz nagykövetét, a szaxofonos, fúvós hangszerbolt vezető Albert Zoltán, Zolbertet jelölte az elnökségbe, aki a marketing tevékenység és a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő előadások fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ellenőrző bizottság tagjainak idén is Szigeti Pétert, Bagó Istvánt és Szabó Zsoltot választották.

Ezután a szavazatokat leadták a résztvevők, majd a szavazatszámláló bizottság összeszámolta őket, és az alábbi végeredmény jött létre:

 

  1. Kollmann Gábor (58 szavazat)
  2. Gayer Ferenc (48 szavazat)
  3. Halper László (45 szavazat)
  4. Dr. Peller György (42 szavazat)
  5. Csapó Krisztián (42 szavazat)
  6. Hász Eszter (41 szavazat)
  7. Nagy János (38 szavazat)
  8. Oláh Krisztián (33 szavazat)
  9. Albert Zoltán (33 szavazat)
  10. Zsoldos Béla (30 szavazat)
  11. Oláh Dezső (20 szavazat)
  12. Oláh Tzumo Árpád (19 szavazat)

 

A Magyar Jazz Szövetség elnökének - az elnökségi tagok - Gayer Ferencet választották meg.

Alelnököknek Kollmann Gábort és Nagy Jánost választották.

Gratulálunk az elnöknek és az elnökségi tagoknak, a munkájukhoz pedig kitartást és erőt kívánunk!

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005