fbpx

Érdekelnek az érdekes formációk Érden?

2022. augusztus 22.

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg az AVL-Érdi Jazz Fesztivált. Nem véletlen a címben feltett kérdés, mivel a fellépő hat formáció közül csak egyet hallhatott eddig a közönség olyan összeállításban, ahogyan Érden fognak játszani. Ehhez még hozzájön a nyitónap irodalmi estje, ahol ugyancsak először valósul meg a zenei-irodalmi utazás a két művész között.

Már hagyományosan, szeptember második hetében, szeptember 8. és 11. között Érden a kultúráé a főszerep. Idén az AVL Hungary, Érd város önkormányzata és az OTP Bank támogatásával tudott megvalósulni a négynapos esemény.

Az első nap az irodalom és a zene találkozása hozhatja lázba a közönséget. Eddigi fellépők között olyan jól ismert írók, költők találhatók, mint Grecsó Krisztián, Háy János, Lackfi János. Idén pedig a Kossuth- és József Attila-díjas író, Závada Pál lesz a vendég. Zenei részről Juhász Gábor, László Attila, Lantos Zoltán után idén Harcsa Veronikának jutott a nemes feladat, hogy a versek, költemények alatt, közben és után hangjával új értelmezést adjon az elmondott szövegeknek. Szeptember 8-án a két híres művésszel, Harcsa Veronikával és Závada Pállal indul a jazzfesztivál az AVL Székházában este 7 órakor.

Péntektől átköltözik a fesztivál a Magyar Földrajzi Múzeum gyönyörű kertjébe, a világutazók szobrai közé. A következő három napon 2-2 zenekar fog fellépni egymás után. A jazzt és Érdet ismerők a szünetekben megrendezett játékokban értékes nyereményeket nyerhetnek.

Pénteken 17:30-kor Érden debütál Lantos Zoltán és Barabás Lőrinc duója. Az izgalmas estén az év elektronikus jazz-zenei médiaművészeinek választott két muzsikus hegedűn és trombitán fog társalogni, a közös pont a zenén kívül az elektronikai eszközök lesznek.
Este 7-kor Oláh Kálmán új formációja bemutatja a tavasszal megjelent új lemezét. Az estén a lengyel Piotr Wojtasikot Pecze Balázs helyettesíti majd trombitán.

Szombaton ugyancsak 17:30-as kezdéssel az egyik legszebb hangú énekesnő, Pocsai Kriszta trióját hallgathatja meg a nagyérdemű, vendégük Fekete-Kovács Kornél lesz trombitán. Koncertjükön Kriszta szerzeményei és kevésbé ismert jazz standardek fognak megszólalni. A zenekarból ketten a következő formációban is maradnak, Fekete-Kovács Kornél és Orbán György folytatják a zenélést.
Az átállás és a „ki tud többet Érdről és a jazzről” játék után Szakcsi Lakatos Béla jól ismert, pár éve sikert sikerre halmozó, új Rákfogóként emlegetett kvartettje lép színpadra. A gitáros ezen az estén kivételesen Juhász Gábor lesz.

Vasárnapra sem maradunk táncolható zene nélkül. A hagyományosnak mondható kiemelkedően tehetséges egyetemisták koncertjével indul a műsor délután fél 6-kor. A Junior Prima díjas zongorista, Egri János Jr. erre a napra összeállított különleges zenekara lép színpadra egy igazán kellemes hangú ifjú énekes szereplésével, Golarits Mártonnal, aki mérnökinformatikusnak tanul Óbudán.
Egy kis szünet után az egyik legismertebb és legkedveltebb hazai big band zárja méltóképp a fesztivált. A Budapest Jazz Orchestra műsora különleges lesz, két részből fog állni, első részben László Attilával közös lemezüket mutatják be, majd Urbán Orsi Gershwin-estjével ér véget a jazzfesztivál.

A támogatóknak köszönhetően a tavalyi jegyárak maradtak idén is. Az első előadás kis befogadóképessége miatt a jegyeket csak online lehet megvásárolni, amíg a készlet tart.

Várják a jazz és zenekedvelőket Érden szeptember 8-11. között. (Nincs esőnap, a művelődési házban rendeznek minden koncertet eső esetén.)

Kedvezményes jegyek és bérletek szeptember 4-ig válthatóak: https://www.jegy.hu/pfsearch?q=AVL

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005