fbpx

A Szakcsi Rádió ma indul

2024. március 15.

Igaz, csak teszt üzemmódban, de ma elindul a közmédia online rádiója. Csak online lehet elérni és 24 órában lehet rajta jazz-zenét hallgatni.

Szakcsi Rádió

Hivatalosan a Nemzetközi Jazznapon, azaz április 30-án indul el a rádió, de addig is már lehet hallgatni, mit kínál az interneten hallgatható rádió.

Jazzrádiók már vannak az interneten. Nemrég indult el Veszprémben a legutóbbi. De a legismertebb a Jazzy rádió, amin nemcsak jazz megy, de jazzhez köthető zenéket játszanak le, ám az nemcsak online, hanem földi sugárzással is vehető bizonyos területeken. Egy időben külföldi és hazai koncerteket is leadtak esténként.

A ma induló Szakcsi Rádió csak online lesz elérhető, viszont rendszeresen ígérnek élő koncertfelvételek lejátszását, amit az Opus Jazz Clubban és az A38-on vesznek fel.
Ami érdekes, hogy ugyanaz a berendezés elérhető a Budapest Jazz Clubban is, de a műsorkészítők őket nem keresték meg, pedig ott minden nap van jazzkoncert, ráadásul a Covid alatt bizonyított a felvételt készítő berendezésük, hogy alkalmas koncertfelvételre, hiszen csak onnét volt élő koncert közvetítése. Néha lemezanyagot is rögzítenek náluk. Nem tudni, ők miért nem vesznek részt a műsorgyártásban.
Sajnos, miután nem kapott a Jazz.hu meghívót a rádió bejelentésére (hiába van szó egy jazzel foglalkozó rádióról), így a fenti kérdést sem tudtuk feltenni a grémium tagjainak.

Szakcsi Lakatos Béla 2022. október 2-án hunyt el. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző a magyar jazz-zenei élet legikonikusabb alakja volt, akinek hatása ma is óriási, tanítványai tovább viszik tanításait, zenéje velünk marad örökre. Jövőre már a legjobbak állami kitüntetésként Szakcsi-díjat kapnak, ahogy beszámoltunk pár hónapja róla.

Veisz Gáborral, a Bartók rádió szerkesztőjével, valamint az új Szakcsi Rádió szerkesztőjével készült interjú a rádió indulása kapcsán.

  • Miért jött létre a Szakcsi Rádió, mióta szervezitek?
  • Az MTVA vezetése úgy döntött, hogy egy 24 órás jazzrádiót indít az interneten. A szakcsiradio.hu oldalról lehet elérni majd. Lesz hozzá app is. ’Szakcsi Rádió, a magyar jazz rádiója’ lett a szlogenünk, de ez nem jelenti azt, hogy csak magyar zenék fognak szólni. 70% - 30% lesz a magyar és külföldi zenék aránya. Négy hónapja szervezzük.
  • Ugyanúgy, ahogy a Bartók rádió jazzműsorait, te fogod szerkeszteni?
  • Igen, én állítottam össze, közel 1000 zenei anyaggal, ami napi 19 órában forog, de ez bővül majd.  Este 11-től még egy órában lesznek a kísérleti zenék, aminek a címe Jazzlabor lesz. Esztergályos Máté a főszerkesztő. A selectort kezeli Csík Gabriella.
    A Bartók rádión leadott éjszakai jazzműsoroknak az ismétlésére az új rádióban egy héttel később, délelőtt 11-kor kerül sor. A Jazzmozaikot másnap 11 órakor ismételjük.
    Este 20 és 23 között koncertsáv lesz. 20-21:30-ig leadunk az MTVA archívumából koncerteket és 21:30-tól az előző héten elhangzót ismételjük meg. Ezek a koncertek régiek lehetnek, akár a Márvány Teremből, akár külföldi koncertek közül, amik megjelentek lemezen azokból is válogatunk.
    A rádiónak van egy háromtagú grémiuma: Gőz László (BMC vezetője), Bognár Attila (A38), Szarka Tamás (Kossuth-díjas zenész) (aki nem tudni, hogyan kötődik a jazzhez – a szerk.). Az A38-tól és az Opus Jazz Clubtól fogunk friss koncertanyagot kapni.
  • Láttam, hogy jazz-zenészekkel reklámozzátok a rádió indulását. Ők részt fognak venni a rádió szerkesztésében?
  • Harcsa Veronika lesz a rádió hangja, a többiek nem vesznek részt a szerkesztésben.
  • Mit tűztetek ki célul?
  • Hogy minél szélesebb körben hallgassák a jazzt. Az egyórás Bartók rádióban lévő jazzműsort a vezetés kevésnek találhatta.
  • Az új lemezeket is fel fogjátok dolgozni?
  • Igen, amiket bemutatok keddenként a Bartók rádióban, azok közül szeretném, ha két szám bekerülne a selectorba, hogy a Szakcsi Rádióban is elhangozzon. A selectorban a ragtime-tól kezdve dixielandig, big bandig mindenfajta jazzből van egy kicsi a 20-as évektől napjainkig.

 

Kapcsolódó cikkek:  80 éves lenne Szakcsi Lakatos Béla - interjú a két fiával, Bélával és Róberttel

SZAKCSI LAKATOS BÉLA 1943 - 2022

VELÜNK MARADSZ BÉLA BÁCSI! Nem nekrológ

 

 

 

Fotó:  Mediaklikk

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005