fbpx

Madeleine Peyroux koncertkörútja Budapestet is érinti! // Új helyszín: Eiffel Műhelyház - Bánffy terem

2023. január 24.

Madeleine Peyroux nem tartozik a „könnyű műfaj” leismertebb előadóinak sorába, miközben egyike a dalművészet legnagyobbjainak. Nincsenek sztárallűrjei, közel az ötvenhez is az a kedves, egyszerű, melegszívű „kislány”, mint volt utcazenészként a 80-as évek Párizsában. Pedig közel tucatnyi sikeres lemezzel a háta mögött komoly rajongótáborral rendelkezik világszerte – így hazánkban is.

A „Careless Love” a jazz örökzöldek egyik legkedveltebb darabja, ami a nagy amerikai blues komponista W.C. Handy szerzeménye, mint pl. a St. Louis Blues is. Egyik leghíresebb változata az 50-es években Louis Armstrong és Velma Middleton előadásában lett közismert. Nos, az énekesi pályán fokozatosan befutó Miss Peyroux egy „huszárvágással” ezzel a címmel készítette azt az albumot, amely egyszeriben világszerte ismertté tette. Énnek éppen 20 éve, így nem csoda, hogy a koncertkörút is ezt a nevet kapta. Egyébként a jazzdalok előadásában leginkább Billie Holidayre asszociálhatunk énekét hallgatva, de nem olyan karcos interpretációban, sokkal inkább „közönségbarát” stílusban.

Az amerikai Délen, Georgiában francia anyától született Madeleine apja lemezgyűjteménye révén ismerte meg az amerikai zene minden stílusirányzatát a countrytól a bluesig, a jazztől a rockig. Szülei válása után anyjával Párizsba költözött, ott ismerkedett meg a francia sanzonnal, tökéletessé fejlesztve francia nyelvtudását. Visszatérve Amerikába pályája szépen ívelt felfelé, az 1987-es Montreáli Jazzfesztivál igényes közönsége előtt elképesztő sikert aratott. Mégis debütáló lemezét hosszú szünet követte, mert inkább elbizonytalanodott, mintsem fejébe szállt volna a siker. 2004-ben aztán „Careless Love” c. albumával szinte berobbant a zenei világba. Azóta rendszeresen jelennek meg albumai, amelyek kiérlelt, fellépéseken tesztelt sikerszámok. Madeleine széles repertoárja Bessie Smithtől Ray Charlesig, Bob Dylantől Leonard Cohenig terjed, de a francia dal kimagasló képviselőinek számaiból is válogat Edith Piaftól Josephine Bakerig, ezeket természetesen franciául adja elő. Saját, fülbemászó szerzeményei is szervesen illeszkednek az igényesen felépített koncertjeinek és lemezeinek anyagába. Mellesleg remekül gitározik is, egyik-másik dalt saját kíséretével adja elő.

Madeleine csodálatos művészetét közel hat éve, 2017 nyarán mi is megismerhettük „élőben”, amikor a MoMKult-ban rendezett forró hangulatú koncerten az előző évben megjelent Secular Hymns c. lemezéből adott ízelítőt, de emellett sok korábbi dalát is előadta a lelkes publikum legnagyobb örömére, köztük persze a Careless Love is szerepelt. Január 30-án ismét hazai színpadon üdvözölhetjük a művésznőt. Nem volt könnyű dolga a Get Closer rendezőirodának, mivel már a tavaly februárra tervezett fellépés került át a RaM színházba, de az bezárt az energiakorlátozások miatt. Végül sikerült a kitűnő előadóteremmé varázsolt Eiffel Műhelyházban biztosítani a várva várt koncert megtartásának lehetőségét és a bécsi Porgy and Bess jazzklub után Budapest is az idei európai körút  fontos állomása lehet!

Jó szórakozást a minőségi zene kedvelőinek!

 

MADELEINE PEYROUX - CARELESS LOVE FOREVER TOUR • 2023.01.30. • Eiffel Műhelyház – Bánffy Terem

Fotó: Get Closer

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005