fbpx

Zoller Attiláról szóló monográfia könyvbemutatója

2024. szeptember 10.

A világhírre szert tett magyar gitárosról, Szabó Gáborról szóló könyv 2022-ben történt publikálása után az idén nyáron két lelkes olasz jazzrajongó újabb kötettel mutatkozott be, ezúttal Zoller Attilának állítottak emléket a szó erejével…

Zoller Attila könyvbemutató

Nem lehet eléggé értékelni, hogy egy fiatalembert, aki Itália legfontosabb zeneművészeti intézményében, a nápolyi akadémián klasszikus zenét tanult, annyira elbűvölte a két magyar jazzikon művészete, hogy mindkettőről írt egy-egy alapos monográfiát. Álljon itt a neve: Stefano Orlando Puracchio. Segítője a korábbi kötet esetében, ezúttal pedig társszerzője is Andrea Parente újságíró. (Az Andrea név az olasz András, tehát férfinév.) Ők ketten mutatták be a könyvet vasárnap délután a Mátyás téren lévő, hosszú nevű Mátyás Corner Event Penthouse épületen belül, egy kellemes apartmanban.  A könyv címe: „Multiforme Ingegno: Attila Zoller e il jazz” azaz „Sokoldalú tehetség: Zoller Attila és a jazz”.

A Szabó Gáborról szóló könyv bemutatója 2022. szept. 10-én volt a Virág Benedek Ház udvarán és Libisch Károly beszámolója az eseményről szept. 14-én jelent meg honlapunkon. Az akkori bemutatón az azóta eltávozott Török Ádám triója játszott Szabóhoz kötődő darabokat. Nem véletlen hát, hogy Stefano a Zoller könyvet nyáron elhunyt édesanyja és Török Ádám emlékének szentelte!

Zoller Attila könyvbemutató

Zenészről szóló könyv bemutatója nem lehet muzsika nélkül. Stefano időnként elővette a gitárját és az épület földszintjén lévő hangszerbolt tulajdonosával duóban muzsikáltak. Sebes Márton tenorszaxofonozott, akiről tudni kell, hogy nagy szaxofongyűjteménnyel is rendelkezik. Három szám hangzott el kettejük előadásában: Charlie Parkertől a Billie’s Bounce, valamint két közismert „jazzsláger”: az „All of Me” és az „On the Sunny Side of the Street”. Stefano még angolul el is énekelte a két utóbbi sztenderdet. Zoller tiszteletére pedig szólóban adta elő a Mester „Birds and Beens” c. ikonikus kompozícióját.

Maga a könyv ismertetése is nagyon érdekes volt, sajnos aligha lesz módunk közelebbről megismerni, hiszen mindkét írásmű olasz nyelven jelent meg. Leginkább Andrea volt a „szóvivő”, aki – meglepő módon – kihangsúlyozta Zoller emberi nagyságát, amellett, hogy zseniális muzsikus is volt. Megtudhattuk (azért néhányan a jelenlevők közül ezeket a tényeket jól ismertük már Simon Géza Gábor tudományos színvonalú „Mindhalálig gitár” c. monográfiájából), hogy Zoller 1974-ben, belefáradva a hatalmas metropolisz, New York nyüzsgő életformájába, a csendes Vermont állam egy kisvárosába költözött, ahol zeneiskolát alapított. Még ausztriai tartózkodásának idejéből, az 50-es évek elejéről ismert zenészkollegája Vera Auer közelében telepedett le. Magam is bizonyíthatom, amit az előadó is kiemelt, hogy Zollert mindenki szerette, jómagam Jim Halltól John Abercrombie-ig, Pat Metheny-től John McLaughlin-ig, Kurt Rosenwinkeltől Mary Halversonig mindenkitől csak dicshimnuszokat hallottam nagy hazánkfiáról. Metheny egyértelműen mesterének tartja és ennek hangot adott számos alkalommal interjúiban is.

A könyv voltaképpen interjúkötet, azaz Zoller számos kortársának nyilatkozata található benne Ron Cartertől Kőszegi Imréig. További érdekességként tudtuk meg, hogy Zoller lánya is együttműködött a szerzőkkel a könyv megalkotásában. Szívet melengető érzés volt kézbe venni ezt a könyvet is, megköszönve a szerzők munkáját és az eseményt megrendező budapesti Olasz Intézet aktivitását!

 

Mátyás Corner Event Penthouse, 2024. szeptember 8.

 Fotó: Libisch Károly

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikk: Zoller Attiláról jelent meg olasz nyelvű könyv

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
24
25
26
27
28
29
30
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005