×

Úgy tűnik, hogy nem engedélyezte a cookie-k fogadását a böngészőjében. Nem tudja telepíteni az alkalmazást, ha ez a funkció letiltott. Emellett probléma merülhet föl a kiszolgáló session.save_path beállításával is. Ha ez az eset áll fönn, és ha ezt nem tudja saját maga ellenőrizni vagy javítani, akkor forduljon tárhelyszolgáltatójához,.

Az iCagenda nem tud betöltődni a következő ok(ok) miatt:

  • iC Könyvtár nincs telepítve vagy nincs betöltve.
Kérlek, ellenőrizd, hogy az iC Könyvtár és az iC Könyvtár rendszer beépülő telepítve és engedélyezve van.

BÚCSÚ TÖRÖK ÁDÁMTÓL

Written by 2023. április 23.

Keddre virradóra 75 éves korában meghalt Török Ádám, a hírt közösségi oldalán fia, Török Dániel jelentette be. Teljes erőbedobással készült nagyszabású május 8-i koncertjére, melyen egykori és mostani muzsikustársaival az Erkel Színházban az új Bartók cd lemez bemutatása mellett, több mint fél évszázados életművét foglalta volna össze, egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlva, a Syrius - Mini Jam 50. évfordulójának alkalmából. Minden gondolata a koncert körül forgott, másnap reggel is próbára indult volna. Lefeküdt aludni, és nem ébredt fel többé. Álmában érte a halál.

Török Ádám nekrológ

Török Ádám 1948. január 12-én született, tinédzserként élte meg a beat még a vasfüggönyön innen is érezhető, ősrobbanáshoz hasonló születését. Itt is több ezer együttes alakult, kivirágzott a klubélet, gimnáziumi évei alatt ő is a korszak sűrűjében találta magát. Legtöbben persze a gitárt választották, de Ádám talán az igazi kuriózumnak számító Jethro Tull hatására maradt a gyerekkora óta tanult fuvolánál, és el is végezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakának előkészítőjét. Pár évvel később, 1968-ban, a jó nevűnek számító Dogs énekese lett, majd megalapította a Mini együttest. A jazzhez közelálló rockzene térhódítása idején, a Syrius mellett a hetvenes évek elejének legizgalmasabb zenéjét játszó Mini vitte az én korosztályomat is a jazz előszobájába. A Bem rakparton hetente hosszú sorban álldogálva vártuk, hogy bebocsájtást nyerjünk a szentélybe, ahol a második részben jam session volt, melyekre Orszáczkyval az élen a hazai jazzélet kiválóságai rendszeresen lejártak.

Török Ádám nekrológ

Török Ádám nekrológ

Május elsejéken nekünk az igazi ünnepet a Tabán jelentette, ahol 1972-től több tízezres közönség előtt játszottak, csakúgy, mint a legendás diósgyőri rockfesztiválon, 1976 és 1978 között a Budai Ifjúsági Parkban a híres „rockkeddeken”, és 1972 nyarán óriási sikerrel szerepeltek Keith Jarrett előtt a székesfehérvári Videoton Interjazz Fesztiválon is. Ádám állandó vendége volt a Jackie szervezte, majd távozása után még egy ideig létrejött legendás jam sessionöknek, melyek korabeli technikával sokszorosított plakátjait a mai napig őrzöm. A névelírásokat, pontatlanságokat nézzük el, a névsor így is veretes.

Török Ádám nekrológ

Török Ádám nekrológ

A hatalom azonban a progresszív zenét játszókhoz hasonlóan őket sem fogadta kegyeibe, az úgynevezett „Tűrt” kategóriába soroltattak. A hanglemezgyár nagy kegyesen két kislemez elkészítésére engedélyt adott, az első nagylemezre csaknem egy évtizedet, 1978-ig kellett várniuk. Sorsuk hasonló lett volna a Syrius zenekaréhoz, de Török Ádám mindig talpra tudta állítani az együttest, amelyben az eredeti felállásból csak ő maradt. Számos fiatal tehetséget nevelt, formált, indított a pályán. A Mini 1983 novemberétől szünetelt, de Ádám a Mini RC (Robot Company), majd a Tátrai Török Tandem, a Závodi Jánossal közösen alapított RABB (Rhythm and Blues Branch) után 1993-ban nosztalgia Mini-koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes valamennyi korábbi tagja is szerepelt. 1998-ban jubileumi koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol 30 éves zenei pályafutását és 50. születésnapját ünnepelte, a kilencvenes évek végétől Török Ádám és a Mini néven újra éltre hívta legendás zenekarát.

Török Ádám nekrológ

1999-ben Pro Urbe Budapest-díjat kapott, 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A kulturális élet bölcs döntéshozói által könnyűnek minősített zenét játszóként 2019-ben a Máté Péter-díjat is megkapta, és végül 2021-ben a Fonogram Életműdíjat vehette át.

Két éve átesett egy stroke-on, melyből felépült. Töretlenül koncertezett, a nagyszínpadoktól a kis klubokig, elment élőzenés sörözőkbe, és ugyanúgy, mindent beleadva, teljes szívvel játszott pár tucat embernek is, mint a dugig telt nézőterek közönségének. Tudod, engem ez éltet, addig élek, amíg tudom csinálni – mondta, mikor gyanakodva figyeltem, ahogy kissé remegő kézzel próbálta a jack dugót beilleszteni. Aztán az örökifjú Török bácsi elkezdett játszani, és a tinik szép lassan letették mobiljaikat. Szemük csillogni kezdett, és a „Vissza a városba” strófáit vele énekelték, az én szemem meg bepárásodott. Isten veled Ádám!   

 

„Kiáltok: gyere vissza!
Itt meleg van, nyugalom, és fény!”

 

 

 

 

Fotó: Somogyvári Péter archívum

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005