×

Úgy tűnik, hogy nem engedélyezte a cookie-k fogadását a böngészőjében. Nem tudja telepíteni az alkalmazást, ha ez a funkció letiltott. Emellett probléma merülhet föl a kiszolgáló session.save_path beállításával is. Ha ez az eset áll fönn, és ha ezt nem tudja saját maga ellenőrizni vagy javítani, akkor forduljon tárhelyszolgáltatójához,.

Az iCagenda nem tud betöltődni a következő ok(ok) miatt:

  • iC Könyvtár nincs telepítve vagy nincs betöltve.
Kérlek, ellenőrizd, hogy az iC Könyvtár és az iC Könyvtár rendszer beépülő telepítve és engedélyezve van.

Kurt Rosenwinkel felháborodott az MI zenén

Written by 2024. április 06.

Még egy kis mesterséges intelligencia a jazz környékéről: az amerikai jazzgitáros, zeneszerző Kurt Rosenwinkel adott hírt nemrég arról a közösségi oldalán, hogy egy légitársaság MI zenéket használ, helyesebben ajánl a repülőgépei fedélzeten.

mesterséges intelligencia és Kurt Rosenwinkel

Kurt Rosenwinkel egy skandináv légitársaság repülőjén utazva talált rá a gép zenei válogatására, melyeknek a szerzői Epidemic Sound vagy Various Artist voltak. Ezek a jazz különböző ágainál, a klasszikus zenénél és az R’n’B zenénél is megjelentek. Többen kommentelték a kiírást, amiből kiderült, hogy ez nem egyedi jelenség, mivel az Epidemic Sound egy cég, mely megvásárol zenéket, majd minimális havidíjjal végtelen számú zenét tölthet le a felhasználó és használhatja azokat jogdíj megfizetése nélkül. Természetesen ezek között már leginkább az MI által generált zenék vannak, hiszen ezeknél a legegyszerűbb a jogdíjmentes használat.
Valószínűleg a magyar jazz-zenészeket kevésbé érdekli ez, mert a zenéjük amúgy is ritkán kerül ilyen válogatásba, de azért az üzletekben, irodákban, éttermekben szól jazz-zene, nem egy helyen, ami után fizetnek jogdíjat, még ha annak csak egy töredék részét kapják meg a zenészek, akkor is bevétel keletkezik belőlük. Ám ilyen esetben, vagy akár a zenemegosztókon az MI által generált ajánlataiban a jogdíj elmarad, azaz mindenkinek az lesz az érdeke, hogy jogdíjmentes zenei tartalmakat sugározzon, azokat részesítse előnyben.

mesterséges intelligencia - artifical intelligence

A kommentek között volt a The Guardian márciusi cikke belinkelve, amiben Johan Röhr nevű svéd zeneszerzőről írtak, akinek 2700 dalát 15 milliárdszor streamelték (ne feledjük, hogy a Spotify is svéd cég). Kiderült, hogy a stockholmi zenész 650 különböző előadó neve mögött áll, és amelyet a Spotify több kategóriában is előre sorolt, túlnyomórészt a háttér zenét keresőknek, amik között amúgy szép számmal szerepelnek jazz-zenék is. A kiadó elmondta, hogy leginkább hangulatzenéket publikált az ügyfelük óriási sikerrel, és nem tartják problémának, hogy több néven is publikálhassanak a feltörekvő zenészek zenéket. A Spotify szóvivője megjegyezte, hogy mostanában nagyon kelendő a funkcionális zene, még a pop zenével is vetekedik a hallgatottságuk, ezen belül a „stresszoldó” vagy „peaceful piano” kategória.

mesterséges intelligencia - artifical intelligence 

Áprilisi hír, hogy 200 pop és rock zenész a „ragadozó” mesterséges intelligencia betiltását szorgalmazza. Az Artist Rights Alliance jogvédő csoport adta ki a levelet, ami azt követeli, hogy ne fejlesszenek olyan MI eszközöket, amik helyettesíthetik az emberi zeneszerzőket, zenészeket. Az MI ellopja a hangjukat, a fotóikat, dalaikat, a kreativitás elleni támadásnak értékelik, ami védelemre szorul - mondják. Nem teljes megszüntetést kérnek, csak amik szerzői és emberi jogokat sértenek, azoknak a megszüntetését. Mindeközben természetesen a vállalatok elkezdtek érdeklődni az MI iránt, ami költségcsökkentést jelenthet számukra - ahogy a fent említett légitársaságnál is látható. Lassan az a kérdés, hogy ki szervezi az első mesterséges intelligencia zenei fesztivált, esetleg jazzfesztivált...

Időközben viszont történt előrelépés, mert július 1-jén életbe lép az „Elvis-törvény”, amely a művészek hangjának beleegyezésük nélküli felhasználását tiltja meg.

mesterséges intelligencia - artifical intelligence

Forrás: The Guardian, Kurt Rosenwinkel FB

Fotó: Kurt Rosenwinkel, Irk Réka - AI

Kapcsolódó cikk: MI és a zene, MI és a jazz

  

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

A modult nem lehet betölteni.
Kérlek ellenőrizd a figyelmeztető üzenetet.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005