×

Úgy tűnik, hogy nem engedélyezte a cookie-k fogadását a böngészőjében. Nem tudja telepíteni az alkalmazást, ha ez a funkció letiltott. Emellett probléma merülhet föl a kiszolgáló session.save_path beállításával is. Ha ez az eset áll fönn, és ha ezt nem tudja saját maga ellenőrizni vagy javítani, akkor forduljon tárhelyszolgáltatójához,.

Az iCagenda nem tud betöltődni a következő ok(ok) miatt:

  • iC Könyvtár nincs telepítve vagy nincs betöltve.
Kérlek, ellenőrizd, hogy az iC Könyvtár és az iC Könyvtár rendszer beépülő telepítve és engedélyezve van.

iF vagy nem iF vagy talán iF? Bajban az If Jazz Café

Written by 2024. március 24.

Úgy is írhatnám, hogy újra bajban van a fiatalok egyik legfontosabb bemutatkozási helye, mert két éve ugyanezzel a problémával küzdöttek.

iF bajban van

Frissítés: közben a Magyar Jazz Szövetség is kiadott egy közleményt: https://drive.google.com/file/d/1CpzSPsUDdAaj8sqlT_zLfHj6Cu1tBzXZ/view

A 2007 óta folyamatosan működő, a Covid után is azonnal a jazzéletbe visszakapcsolódó kultikus hely féllábú a nyári terasz nélkül. Ezenkívül még vannak problémák, amit ugyancsak elolvashatnak az olvasóink, amikről Hoffmann György (Hofi) mesélt.

iF bajban van Hoffmann György a lelkes, egyszemélyes mindenes.

A jazz, ahogy általában minden zene hanggal jár, de mindent megtesznek az iF-ben, hogy a szabályoknak megfelelően 10-kor befejezzék a koncerteket. A koncertek nyáron is a beltérben szólnak. Az önkormányzattal közösen szerveznek két-három ünnepi utcai, ingyenes koncertet. Ilyenkor Roby Lakatos zenekarára, a Szalóky Classicra vagy a félig brazil, félig hazai Budapest Choro Club zenéjére táncol a Ráday. Csodálatos hangulatú rendezvények, az önkormányzat támogatásával.

Este 10-kor a zene elhallgat, de a teraszok éjfélig nyitva vannak. A teraszokon még olyankor is ülnek az egész utcában, mikor már a helyek bezártak, és ki hangosabban, ki halkabban beszélget, vezeti le az aznapi feszültséget, sok esetben a külföldi turisták, akiket örömmel látunk hazánkban, osztják meg egymással, milyen emlékeket őriznek meg, visznek haza a városról. Ez is zajjal és hanggal jár. A teraszok zsivaját a mérések szerint a zene nem növeli lényegesen.

Az iF kávézót 4 esetben jelentették fel, de Hofi elmondása szerint, mind a négy kivizsgálásnál a közterület-felügyelet feljegyzései alapján mindent rendben találtak a helyszínen. Ettől függetlenül, mégis ezt az egy Ráday utcai teraszt nem támogatta a köztestület. És még ez sem igaz, mert - pártoktól függetlenül - 7 igennel, 9 tartózkodással és 0 nemmel lehet elérni, hogy egy étteremtől elvegyék azt a számára fontos helyet, ami a túlélés záloga lehet. Biztos van oka, hogy a 9 tartózkodó nem a ’Nem’ gombot nyomta meg, valószínűleg nem voltak elég tájékozottak ahhoz, hogy tudjanak dönteni, de a nem döntésüknek a következménye, hogy az önkormányzat elesik egy jó kis bevételtől, az iF pedig bezárhatja a kaput.

Hofi elmondta, hogy lehetetlen helyzetbe kerültek azzal, hogy csak ők nem kapták meg az engedélyt, hiszen a nyári melegeben ki lesz az, aki beül az iF-be, miközben a szomszéd taraszon a szabad levegőn ülhet.

Még van egy utolsó lehetőségük, hogy meggyőzzék a képviselőket az ’Igen’ szavazatról, de aki tud segítsen, hogy elérjen hozzájuk, mennyire fontos helyszín, ráadásul a kulturális zenei élet fiatalokat bemutató központja ez a jazz színtér.
„A teraszkérelmet újra be lehet adni, ugyanaz a bizottság fogja megtárgyalni az ügyet. Talán meggyőzhetők, ha személyesen részt veszünk a vitán. Mi minden szabályt be fogunk tartani.” – mondta Hoffmann György.

iF bajban van A Symbiosis 5 törzshelye is az iF volt, mielőtt megnyerték a Müpa tehetségkutatóját. Ott tudtak gyakorolni, összeszokni a többi versenyre.

Aki szervezett már valaha koncertet, az tudja, hogy a már bevezetett nevekre érkeznek sokan, a fiatal egyetemisták, konzisok viszont lehetőséget kapnak arra, hogy bemutatkozhassanak azoknak, akik megbíznak a szervezőben, hogy magas színvonalú eseményeket enged csak a kávézóba. Ráadásul nekik ez a hely, ahol beletanulhatnak, milyen a fellépés, az azelőtti készülés, beállás, hangszerelés és folytathatnám a sort.

iF bajban van Fiatalok indulási helye, ahol zenekarként tudják kipróbálni, megmutatni magukat.

A másik segítség az számukra, amint Hofi elmondta, hogy ha sokan választják az élő zene előtt és után is őket, nem pedig a szomszéd kifőzdét, valamint, ha csak egy órát töltenek el a kávézóban a zenét hallgatva, akkor is megfizetik a belépődíjat, mert ez sajnos nem mindig történik meg.

Elmesélte, hogy igaz, kaptak idén is NKA támogatást, aminek nagyon örültek és óriási segítség számukra, de az nem fedezi a félévi koncertek fellépti díját, így saját zsebből kell megoldaniuk a kiegészítést. Ráadásul a víz, villany és más rezsi mellett, az Artisjusnak is fizetnek évi közel kétmillió forintot. Tehát, közel az egész támogatás elmegy az Artisjusnak.

Segítsünk együtt az iF Jazz Cafén - ki ahogy éppen tud-, hogy megmaradjon a belvárosban ez a kis családi vállalkozás a jazz-zene szerelmeseinek és a külföldi turistáknak!

Támogatást erre a bankszámlára várnak:  1040 4089 5052 6557 5074 1008 / iF Kft.
a helyszíni támogatást, ami azt jelenti, hogy fogyasztunk, miközben hallgatjuk a jobbnál jobb jazz-zenészeket, az iF-ben, ezen a címen adhatják át: IX., Ráday u. 19.

 


Ez is az iF Caféban történt, mikor Tommy Campbell Magyarországon járt, és 3 nap alatt kellett helyszínt biztosítani a koncertjének, hogy a budapestiek is meghallgathassák a játékát.

 

Fotó:  Irk Réka

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

A modult nem lehet betölteni.
Kérlek ellenőrizd a figyelmeztető üzenetet.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005